Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FP-ledamot: "Risk för delikatessjäv"

Farhågor för jäv i ny förvaltning

Publicerat måndag 21 februari 2011 kl 14.49
Kommunens lokaler på Visborg. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Folkpartisten Mats-Ola Rödén ville inte godkänna det förslag som skulle klubbas av fullmäktige i dag, till nytt reglemente för den nya samhällsbyggnadsorganisationen.

Rödén yrkade återremiss, bland annat därför att ett PM, om risk för jäv, inte tagits med i handlingarna. Det var alltså ett dokument som fanns med när ärendet behandlades i regionstyrelsen - och som fick Mats- Ola Rödén att rösta ja där.

Nu ansåg sig Mats-Ola Rödén nödgad att särskilt peka på den risk för delikatessjäv som kan uppstå mellan miljö- och hälsa och tekniska nämnden, där den ena har tillsynsansvar på den andra.

Mats-Ola Rödén tog ett färskt exempel, (från radions rapportering) om utsläppen från reningsverket i Havdhem, där miljö- och hälsas personal måste syna aktörer med samma "anställningsmyndighet".

"Organisationen har sina svagheter och sina bekymmer", erkänner regiondirektören Bo Dahllöf. Mycket röd i ansiktet tog han till orda och sade att det var ett misstag att pro memorian om delikatessjäv inte tagits med i utskicket till beslutsfattarna.

I handlingarna till de högsta beslutsfattarna står att "regiondirektören i PM klargjort om jävsriskerna i den nya organisationen".

Rödén fick medhåll av moderaten Mats Hedström som tyckte att förslaget till nytt reglemente för samhällsbyggnadsorganisationen inom regionen var "lika luddigt som en angorakofta". Också Hedström ville ha ärendet återremitterat för ny behandling, liksom hans partikamrater Inger Harlevi och Anna Hrdlicka.

Ledningskontoret har försökt hejda jävsproblematiken i den nya förvaltningen genom att en särskild myndighetsavdelning inrättas, med ansvar för nämndernas lagreglerade tillsynsuppgifter. Den nya samhällsbyggnadsförvaltningen inrättas alltså med olika avdelningar för att skilja driftsfrågor från tillsynsfrågor.

Moderaten Inger Harlevi tyckte inte heller att reglementet var tillräckligt tydligt. Centerpartisten Hans Klintbom tyckte att "återremiss" är en åtgärd som skall användas sparsamt, eftersom det tar tid och kostar pengar när ärendet måste gå "ett varv till".

Efter omröstning beslutade en majoritet av socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och centerpartister att godkänna det nya reglementet.

Moderaterna och folkpartiet ville återremmittera ärendet (minoriteten blev nedröstad med siffrorna 52-19).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".