Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljugarn / Katt-vik

Förvaltningschef vill utreda bakteriehalter

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 14.12
"Det här måste man utreda"
(1:48 min)
Bertil Klintbom samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Samhällsbyggnadsdirektören Bertil Klintbom reagerar med förvåning på resultatet av de prover som Östra Gotlands vattenråd tagit av vattnet i Ljugarn och Katthammarsvik, där det mätts upp extrema halter av tarmbakterier.

Proven är tagna utanför högsäsong - i september, oktober och november.

Mer än 24 000 tarmbakterier per deciliter vatten har det laboratorium som undersökt vattnet från Ljugarns hamn hittat. Det handlar om intestinala enterokocker - tarmbakterier där gränsvärdet för otjänligt badvatten går vid 300. Minst 80 gånger förhöjda bakteriehalter alltså - när det gäller lämpligheten för bad. Det rör sig om så extrema halter att labbet inte exakt kunnat fastslå hur många bakterier det är - bara att det är mer än 24 000.

För att styrka sin tes att det är reningsverken som släpper ut skiten, med bakterier och allt tog Östra Gotlands vattenråd också prover vid Måsägget, Östergarnsholm - alltså samma kust - men inte med intillliggande reningsverk. Där hittade labbet en tarmbakterie i samma mängd vatten.

- Det är oerhört mycket, säger Bertil Klintbom som tror att resultaten kan vara en kombination av reningsverken och enskilda avlopp.

- Men det gör det inte bättre. Det ser ut att vara otroligt höga halter. Det här måste man utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".