Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inga nya vattenprover

"Vi måste ha mer på fötterna"

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 11.03
"Man ska akta sig för en kallsup"
(2:17 min)
Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Regionens miljöskyddsinspektörer tar inga egna havsvattenprover för att kolla om de kommunala reningsverkens utsläpp påverkar miljön i havet.

Det säger miljöskyddsinspektören Mattias Gerdin, efter det larm som kommit från Östra Gotlands Vattenråd om höga halter av tarmbakterier i vattnet i Katthammarsvik och Ljugarn.

Inte så lyckat att bada i hamnar

- Jag känner att vi måste ha mer på fötterna. Vi måste veta mer om hur det här skulle kunna påverka människor, säger Mattias Gerdin och tror att man framför allt skall akta sig för att råka få en kallsup i Ljugarns hamn. Men han tillägger att det inte är så lyckat att bada i hamnar överhuvudtaget eftersom det kan finnas både kemikalier och båtbottenfärgrester i vattnet.

Att det badas i hamnen i Ljugarn är omvittnat sommartid, då såväl traktens barn som båtgäster synts ta ett dopp från pirnocken.

Vattenanalyser som Östra Gotlands Vattenråd låtit utföra har visat på extrema halter av en viss tarmbakterie. Vattenrådet misstänker att det kommunala reningsverket är boven bakom de cirka 80 gånger förhöjda halterna av "intestinala enterokocker", jämfört med gränsvärdet för otjänligt badvatten.

Årsrapporter ska synas

Vattenrådet hade förväntat sig att "miljö- och hälsa" skulle rycka ut och ta egna prover på vattnet, som en reaktion på det anmärkningsvärda resultatet.

Men miljöskyddsinspektören Mattias Gerdin förklarar att det "miljö- och hälsa" gör är att syna de årsrapporter och miljörapporter som reningsverken årligen lämnar in och det görs också inspektioner på plats, men ingen egen provtagning som kontroll.

Bedömning av akutläget

Mattias Gerdin vet inte hur allvarlig vattensituationen är just nu.
- Först och främst kommer vi att försöka göra en bedömning av hur akut situationen är. Efter det får vi avgöra om vi skall göra någonting, eller inte.

I reningsverkens rapporter redovisas bland annat resultat på prover på utgående vatten. De redovisar också i vilken utsträckning bräddning förekommit - alltså att reningsverket inte hunnit med vattenmassorna - då avloppsvattnet behövt släppas ut orenat.

Kan bli aktuellt med föreläggande

Så vad krävs då för att miljöskyddsinpektörerna skall reagera på en rapport?

- I besluten som finns för reningsverken finns villkor som skall uppfyllas. Överskrids de värdena blir de ju tvungna att göra något, komma in med förslag på hur de skall förbättra situationen. I ett senare läge kan det bli aktuellt med ett föreläggande om åtgärder, säger Mattias Gerdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".