Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Turistföreningen

Tillväxt Gotland vill ta över

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 14.43
Vem ska ta över Turistverksamheten? Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Näringslivsföreningen Tillväxt Gotland har ambitionen att lämna anbud på den framtida turist- och näringslivsverksamheten på ön. Men skulle det inte komma in några anbud, så kommer regionen  troligen att ta över och bilda ett nytt bolag med turism- och näringslivsfrågor.

Den ursprungliga planen var att Gotlands Turistförening och Tillväxt Gotland gemensamt skulle bilda ett bolag och lägga anbud på den turist- och näringslivsverksamhet som kommunen nu vill upphandla.

På torsdagen meddelade ju Gotlands Turistförening att den har 3,2 miljoner i skulder till regionen och att det inte finns någon annan utväg än att begära föreningen i likvidation.

Inte mer pengar från medlemmar

Allt talar för att beslutet om likvidation kommer också att tas vid det extra årsmötet om två veckor. Frågan om någon av turistföreningens medlemmar kommar att skjuta till de miljoner som saknas är redan uttömd.

De stora, och ekonomiskt starka medlemmarna har redan sagt nej, de kommer inte att gå in med mer pengar. Och det inkluderar Region Gotland.

Tillväxt Gotland vill lägga anbud

Men att Gotlands Turistförening nu läggs ner påverkar inte Tillväxt Gotlands planer. Styrelsen där är fortfarande intresserad av att lägga ett anbud på både turist- och näringslivsverksamheten.

Att  Tillväxt Gotland för närvarande inte har någon turistkompetens ses, enligt verksamhetsledaren Tiina Mykkänen, inte som något hinder. Den kompetensen kan köpas in utifrån.

Tillväxt Gotland arbetar därför vidare med det anbudsunderlag som regionen nyligen gått ut med. Men underlaget är både omfattande och väldigt detaljerat. Bland annat ställs krav på var turistbyrån ska ligga och när den ska hållas öppen.

Oklart med garantier

Men det är inte de detaljerna som är svåra för Tillväxt Gotland att klara, utan det är pengarna.

Regionen ställer nämligen krav på två miljoner kronor i bankgarantier och de pengarna har Tillväxt Gotland inte i dag. Än så länge finns inte heller några löften från banken att låna ut den summan.

Till skillnad från flera turistföretagare på ön så vill Tillväxt Gotland inte att upphandlingen ska splittras i flera delar, utan att den behålls som en turist- och näringslivsenhet. Tillväxt Gotlands ordförande Lars Samuelsson tror fortfarande på en sammanhållen turist- och näringslivsenhet som framgångsfaktor för Gotland.

Frågan är nu vad Tillväxt Gotlands styrelse till slut beslutar. Beslutet om man ska gå in med ett anbud eller inte, väntas i mitten av mars. 

Om Tillväxt Gotlands styrelse lägger ett anbud, måste det också bildas ett nytt bolag, med representanter från öns näringsliv och en verkställande direktör måste rekryteras.

Styrelseledamöter på dubbla stolar

I dag sitter bland andra regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Åke Svensson och den högste tjänstemannen, regiondirektör Bo Dahllöf i Tillväxt Gotlands styrelse.

En styrelse som alltså har ambitionen att lämna ett anbud till regionen. Frågan är vilken roll de båda kommer att ta vid en eventuell anbudsgivning och anbudsgranskning.

Mykkänen lämnar under turbulensen

Och Tiina Mykkänen som i dag leder Tillväxt Gotland har sagt att hon lämnar ön till påsk, mitt i all turbulens. Frågan är vem som ska ersätta henne? En ny vd eller en verksamhetsledare.

Och vad händer om det inte finns några anbud att ta ställning till? 

Kommunen kan ta över

Utvecklingsdirektören Per Lindskog, säger att han då har en "Plan B".
Den innebär sannolikt att regionen bildar ett nytt bolag, som får ansvar för turist- och näringslivsfrågorna. Men där är vi inte än.

Det är först den 2 maj som "Plan B" måste plockas fram ur rockärmen -om det då inte finns några anbud att ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".