Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Överfulla sopstationer

Kritik mot nya sopsystemet

Uppdaterat torsdag 3 mars 2011 kl 17.30
Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 11.13
"Det var bättre förr"
(1:14 min)
1 av 3
Lena Niklasson från Vänge. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 3
Mer än fullt var det på returstationen i Roma på onsdagsförmiddagen. Mobilfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 3
Renhållningschef Olle Grundström Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Efter att grindhämtningen av förpackningar upphörde har fem nya returstationer för att lämna sina förpackningar tagits i bruk. Men de är för få och fungerar inte särskilt bra. Återvinningsstationen i Roma till exempel är ofta överfull.

Efter att grindhämtningen av plast-, metall- och pappersförpackningar upphörde vid årsskiftet har många svårt att veta vart de ska ta vägen med sina gamla förpackningar. Fem nya återvinningsstationer har hittills tagits i bruk runt om på ön, men ytterligare 10 stationer väntar fortfarande på bygglov. Eters Lasse Ahnell följde med Lena Niklasson som bor i Vänge när hon skulle lämna sina förpackningar vid återvinningen bakom ICA i Roma, och hon är upprörd över att det fungerar så dåligt.

Region Gotland har inget ansvar för insamling, varken av sopor eller returförpackningar, Verksaheten sköts av privata bolag i dag. Det är alltså FTIs ansvar att samla in och sköta returstationerna som idag finns på 5 orter på Gotland och Ragn-Sell har ansvaret för brännbartt och komposterbart.

Osorterade sopor finns inte längre. Det säger renhållningschef Olle Grundström. Både när det gäller hämtning av de så kallade osorterade soporna och de gröna plastsäckar som kan köpas av Region Gotland för att lägga sopor i, så skall ända en viss grundsortering vara gjord.

I ingen fall får farligt avfall, plåt och glas finnas med vid dessa insamlingar. Alltså krävs idag av alla en viss sortering. Om avfallet sen ytterligare kan sorteras och var det skall lämnas är upp till den enskilde men flera nya lagar TVINGAR i dag folk att återvinna tidningar och pappersförpackningar och det är därmed förbjudet att elda upp dessa hemma.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".