Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lex Sarah-anmälningar

Fler missförhållanden i vården anmäls

Publicerat lördag 5 mars 2011 kl 07.19
Efter utredning ansågs 6 av de 14 lex sarah-anmälningarna som allvarliga missförhållanden. Foto Fredrik Sandberg / Scanpix

Anmälningarna om missförhållanden i vården på Gotland ökade under 2010. Bland annat blev två personer av med sina jobb, efter misstanke om att de tagit pengar från dem de vårdat.

Förra året gjordes 14 anmälningar om missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen på Gotland. Det är något fler än under året innan. Efter utredning ansågs 6 av de 14 anmälningarna som allvarliga missförhållanden.

De allvarliga missförhållandena handlade om ekonomiska och psykiska övergrepp, brister i tillsynen, och brister i den personliga vården.

En av anmälningarna handlade om en äldre person med illaluktande och infekterad mun och angripna tänder. Här var det en sommarvikarie som slog larm och som resulterade i att äldre nu skickas till tandvården eller får hembesök för bedömning om hur tänderna och munhygien ska skötas.

En annan anmälan rörde en äldre person med hemtjänst som försvann från sitt hem. Personalen oroade sig först inte eftersom den äldre kvinnan brukar vara ute och gå. Först ett dygn senare hittades hon i ett dike fem kilometer från sitt hem.

Enligt en annan anmälan hade en äldre person blivit liggande utanför sitt hem. Men trots att hemtjänsten larmats tolv gånger, tog det alldeles för lång tid innan hjälpen kom fram. Kvinnan fördes till lasarettet med revbens- och lungskada.

Två av anmälningarna gäller misstanke om ekonomiska brott. En person inom äldreomsorgen hade lånat ut pengar till personalen. Den andra anmälan kom från ett vårdhem där en anställd tagit ut pengar från en vårdtagares konto.

I båda fallen gjordes polisanmälan och de anställda fick sluta sina anställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".