Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stucks i Bunge

Regionen godtar mer kalkbrytning

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 15.34
Miljödomstolen ser på Bungebrott. Foto: Karin Brindt/SR Gotland

Regionen har inget emot att företaget Svenska Mineral bryter ännu mer kalk vid Stucks i Bunge, skriver de till miljödomstolen.

Det enda förbehåll som regionen för fram är att sjön Bästeträsk inte får påverkas om brytningen vid Stucks fortsätter och utökas, det skriver Region Gotlands ombud till miljödomstolen. Och det är precis samma inställning som regionen hade till Nordkalks nya brott vid Ducker.

Orsaken till förbehållet är att Bästeträsk ska användas som vattentäkt för norra Gotland. Experten Håkan Djurberg som Region Gotland anlitat anser att det behövs fortsatta utredningar av vattenförhållandena i områdena kring Gotlands största sjö.

Länsstyrelsen på Gotland har tidigare lämnat synpunkter på fortsatt och utökad brytning vid Stucks, och de anser också att det krävs försiktighet för att inte hota vattentäkten Bästeträsk.

För Svenska Minerals del handlar det om 30 miljoner ton kalksten och för Gotland handlar det om 25 arbetstillfällen på norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".