Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Het ordväxling i tingsrätten

"Ställ frågor som är vettiga istället"

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 16.45
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 10.17
Finansman inför rätta
(1:50 min)
Kuylenstiernas lada på Själsö. Foto: Jonas Neuman/SR Goitland

När rättegången om olovliga byggen på stranden vid Själsö i Väskinde avslutades i Gotlands tingsrätt yrkade åklagaren att finansmannen Joakim Kuylenstierna döms till 60 dagsböter för brott mot strandskyddet.

Joakim Kuylenstierna blev flera gånger irriterad på åklagarens upprepade frågor om vad han visste om strandskyddsreglerna - och när han fick veta det. Länsstyrelsen drog nämligen upp gränserna för tomten 2005 och cementplattan ligger utanför. Kuylenstierna hävdar att han fick veta detta först sommaren 2008.

När det gäller den gamla lada som rivits och ersatts med ett helt nytt hus så är alltså även Kuylenstiernas dåvarande sambo åtalad som delägare i fastigheten. Här satte man igång arbetena innan länsstyrelsen behandlat ansökan om strandskyddsdispens.

Och vid ett av sina besök noterade länsstyrelsen att den nya ladan isolerats och försetts med panoramafönster och golvvärme. Vid inspektionen stod det även ett kylskåp och en spis där. Enligt Joakim Kuylenstierna stod kylen där för att de haft fest i ladan - annars används den som förråd.

Här handlade frågan mest om det var sambon, eller Kuylenstierna eller om båda två hade ansvaret för att de inte inväntade dispens innan de byggde. Åklagaren ansåg att Kuylenstierna hade det största ansvaret eftersom han ägde fastigheten själv, innan sambon tillfälligt blev delägare under några år.

Och Joakim Kuylenstierna hävdade med stöd av en lantmätare att strandskyddet inte gäller gamla tomter - medan åklagaren ansåg att både länsstyrelse, miljödomstol och miljööverdomstol har en annan uppfattning:

I augusti 2010 hölls rättegång om precis samma sak - och då vittnade en arkitekt om att Joakim Kuylenstierna inte haft med husbygget att göra utan att det var ex-sambon som skötte det helt och hållet. Men eftersom hon inte var åtalad då så måste nu hela rättegången tas om från början.

I dag berättade den före detta sambon att bygget helt och hållet var Kuylenstiernas eget projekt. Hon hade någon enstaka kontakt med arkitekten, men hon hade inga kontakter med myndigheter kring bygget. Joakim Kuylenstierna säger att eftersom de var sambo så ansvarade de för bygget tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".