Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skolinspektionen färdig

Rapporten om öns skolor klar

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 13.49
Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

"Gotlands kommun har inte vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att öka andelen lärare, förskollärare och fritidspedagoger med utbildning för den undervisning respektive verksamhet de i huvudsak bedriver", skriver Skolinspektionen efter den inspektion av samtliga kommunala grundskolor på Gotland som gjordes i höstas.

Skolinspektionens granskningen omfattar förutom öns alla grundskoleelever dessutom särskolan, de kommunala gymnasieskolorna och Komvux. Dessutom blev ett antal förskolor och fritidshem kvalitetsgranskade. 

Resultatet ska ligga till grund, dels för en jämförelse med övriga skolor i landet, men också för barn- och utbildningsförvaltningens egna utvecklingsarbete.

Skolinspektionen säger i sin rapport bland annat att det bedrivs ett gott värdegrundsarbete och arbete mot kränkande behandling inom förvaltningen, men att det finns olikheter över ön som behöver ses över och åtgärdas.

Statistiken visar att 83 % i skolår 9 klarar målen i samtliga ämnen i jämförelse med 77 % för riket men att variationen mellan grundskolorna är stor. Arbetet med att se på hur dessa bristområden kan åtgärdas har startat efterhand som respektive grundskola fått sina egna tillsynsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".