Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtidens Gotlandsbåt får ny "mack"

Publicerat söndag 13 mars 2011 kl 10.59
Naturgasterminal klar i Nynäs
(1:55 min)

Den första tankstationen för naturgas i Östersjön är nu färdig. Naturgas-terminalen ligger i Nynäshamn intill raffinaderiet. Det innebär att det nu finns bränsle att tillgå till Gotlandbolagets nya fartyg som håller på att projekteras, enligt Jan Eric Nilsson, vd på rederiet.

De nya fartyg som projekteras nu skall alltså kunna gå på naturgas och på diesel, enligt Jan-Eric Nilsson.

- När terminalen i Nynäshamn nu börjar användas kommersiellt så innebär det att vi får tillgång till den infrastruktur som behövs för att även vi skall få tillgång till naturgas, säger Nilsson och ser den nya naturgasterminalen som "en av flera nödvändiga pusselbitar som faller på plats" för att rederiet skall kunna göra på naturgas. 

Jan-Eric Nilsson säger att Rederi AB Gotland ännu inte fått del av några krav eller villkor från staten om nästa "omgång" av Gotlandstrafiken så han kan inte säga om det är helt klart att framtidens båtar kommer att köras på naturgas, om Gotlandsbolaget behåller trafiken.

När det gäller projekteringen av de nya fartygen är han säker på att de skall vara klara till år 2015.

- Vi är så långt framme som vi överhuvudtaget kan vara när det gäller teknikutvecklingen, säger Jan-Eric Nilsson, men exakt hur fartygen skall se ut blir en följd av de önskemål och krav som framförs i upphandlingen.

Ekonomin kring bränslebyte för Gotlandsbåtarna är ganska oklar.

- Det är lika stora frågetecken vilket bränsle vi än väljer, säger Nilsson. Vi vet varken var naturgasen eller olja kostar år 2015.

En annan fråga som återstår att lösa för bränslebyte är regelverk kring passagerarfartyg som körs på naturgas.

- Det finns tekniskt sett inget problem att köra på naturgas istället för olja, säger Nilsson, men tillägger att vi i Sverige ännu inte har något regelverk för detta. Idag skulle vi inte få börja köra med gas, säger han, eftersom det inte finns regler att få det godkänt mot.

- Men vad vi vet så håller man på och utarbetar sådana svenska bestämmelser och vi har ju några år kvar så vi är tryggt förvissade om att detta kommer att vara "på plats också", säger Jan-Eric Nilsson.

Reporter: tommy.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".