Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DOMKAPITLET

Inblandade i kyrkobråket frias

Uppdaterat torsdag 14 april 2011 kl 04.38
Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 16.27
Biskopen: "Söderdahl kan fortsätta som präst"
(1:38 min)
1 av 2
2 av 2
Biskop Sven-Bernhard Fast. Fotograf/Källa:Magnus Aronson/IKON

Det blir inga disciplinära åtgärder mot de inblandade i kyrkobråket i Bunge pastorat. Det har domkapitlet beslutat efter att ha hört ett stort antal av de inblandade personerna.

Domkapitlet har prövat anmälningar som riktats mot prästerna Agneta Söderdahl, Lotta Fång Norrman och Rickard Wottle för oegentligheter som är oförenliga med prästämbetet, men anser inte att det finns anledning till åtgärder mot någon av dem.

Enligt kyrkoordningen kan domkapitlet förklara en präst obehörig, besluta om prövotid för behörigheten, eller tilldela prästen en skriftlig erinran. 

Enligt ett pressmeddelande har domkapitlet samtalat med ett stort antal personer, inklusive de anmälda personerna och anmälarna.

Men domkapitlet finner det inte styrkt att Agneta Söderdahl i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha.

Efter en egen utredning anser domkapitlet inte heller att det finns anledning till några disciplinära åtgärder mot Lotta Fång Norrman eller Richard Wottle.

- Visby stift ska fortsätta att stödja och samtala med församlingarna i Bunge och Fårö för att de ska kunna bygga upp sitt församlingsliv, säger nye biskopen Sven-Bernhard Fast, som också är ordförande i domkapitlet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".