Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hangvar

Protest mot byggplaner vid Ireviken avvisad

Uppdaterat torsdag 21 april 2011 kl 07.49
Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 04.58

Gotlands länsmuseum och föreningen Gotlands Fornvänner fick inget gehör för sina klagomål på ny detaljplan för området runt södra Ireviken i Hangvar, något som ett antal privatpersoner och föreningen Ihrevikens vänner också protesterat mot.

Byggnadsnämnden vill göra det möjligt att bygga vid klintkanten vid Ireviken och det är just det som kritikerna vänt sig emot. Men nu har länsstyrelsen bestämt sig för att avvisa Fornvännernas överklagan.

Detaljplanen kan inte anses ha en sådan betydande miljöpåverkan att Fornvännerna har rätt att överklaga beslutet att anta detaljplanen, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att "det aktuella området omfattas ej av riksintresse för kulturmiljö eller naturmiljö, ej heller av riksintresse för det rörliga friluftslivet. -– Avloppsfrågan som förut ej gått att lösa lokalt avses nu lösas genom kommunalt vatten och avloppssystem. -– Såväl Gotlands kommun som länsstyrelsen Gotlands län har under sin handläggning av ärendet i samrådsprocessen konstaterat att detaljplaneförslaget ej kan anses innebära en betydande miljöpåverkan. -– I planprogrammet för området anges att en skyddszon om 100 meter skall lämnas i anslutning klintkanten, i den antagna detaljplanen har denna zon minskats till 50 meter på något ställe. Något formellt skydd för området runt klintkanten finns inte i dag."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".