Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Oro för mer liberal lagstiftning

Privatpersoner ska få använda metallsökare

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 02.00
"Många är väldigt intresserade av historia"
(1:49 min)
1 av 2
Arkeologen Dan Carlsson med metallsökare. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
2 av 2
Metallsökare till salu. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Riksantivarieämbetet vill att en särskild licens ska göra det mer fritt att använda metalldetektorer. Samtidigt oroas kulturarvsmyndigheter i Europa över förändringen av den svenska lagstiftningen.

Det var i fjol som EU-kommissionen i ett yttrande till regeringen ansåg att den svenska kulturminneslagen påverkar importen av metallsökare. Förbudet att använda metalldetektorer i Sverige, utan dispens från länsstyrelsen, påverkar enligt EU den fria rörligheten av varor inom EU.

Nu har Riksantivarieämbetet utrett frågan åt Kulturdepartementet och myndigheten redovisar två lösningar som ska kunna vara förenliga med EU-rätten.

Riksantivarieämbetet säger att inriktningen för lösningarna är att användningen av metallsökare på fasta fornlämningar samt för att söka efter fornfynd ska fortsätta vara förbjudet. Man ska inte heller få använda metallsökarna på Gotland eller Öland.

Det ena alternativet går ut på att alla ska få lov att använda metallsökare. Men man får inte använda dem för att leta efter fornfynd och inte heller använda dem på Gotland och Öland, samt på eller vid fasta fornlämningar. 

Enligt Riksantivarieämbetet skulle det förslaget ge stor frihet för användning av metallsökare och vara bättre för den fria rörligheten av varor, men sämre för bevarandet av kulturarvet. Det blir svårt att bevisa vem som har för avsikt att leta efter fornfynd utanför de områden som är skyddade.

Istället förespråkar Riksantivarieämbetet det andra alternativet, att det införs en metallsökarlicens. Den som får licensen ska ha grundläggande kunskaper om arkeologi och de regler som gäller för fornfynd. Riksantivarieämbetet vill också att det bör krävas att sökanden är en laglydig och omdömesgill person. Licensen ska gälla i ett år, men kunna förlängas.

När en person väl fått licensen ska det vara tillåtet att leta fornfynd och andra metallföremål, men inte på Gotland och Öland eller på fasta fornlämningar. Man ska bara få leta fornfynd inom länet. Om licensinnehavaren hittar ett fornfynd måste letandet omedelbart avbrytas, fyndet dokumenteras och tas om hand samt det hela anmälas till myndigheterna.

Riksantikvarieämbetet säger att tillåtelsen ger den bästa balansen mellan möjligheter till ökat användande av metallsökare och bevarandet, användandet och utvecklingen av kulturarvet. De sammanlagda effekterna av ett licensförfarande förväntas bli positiva för behoven av att bevara, använda och utveckla kulturarvet samt för behovet att varor ska röra sig fritt inom unionen.

En positiv effekt av ett licensförfarande är också, skriver Riksantivarieämbetet, att en marknad kan skapas för dem som är lämpliga att utbilda metallsökaranvändare och utfärda examen. 

Men det finns en internationell oro för en mer liberal svensk lagstiftning, enligt Riksantivarieämbetet som i sin utredning inte heller gläds åt en förändrad kulturminneslag. Den internationella oron baseras enligt Riksantivarieämbetets utredning på olika erfarenheter av plundringsproblemet och "det faktum att några länder just har eller är i färd med att skärpa lagstiftningen för användningen av metallsökare - i syfte att just möta de ökande hoten och den ökande plundringen". Bland annat har den franska intresseorganisationen Halte au pillage du patrimoine archéologique et historique understrukit oron i en skrivelse till EU-kommissionen.

"Nuvarande lagstiftning innebär att användning av metallsökare är en ovanlig företeelse. Användning av metallsökare kan därmed lätt uppmärksammas av vem som helst och rapporteras till myndigheterna. Denna möjlighet minskas om lagstiftningen liberaliseras. Ju friare den legala användningen av metallsökare blir, desto svårare är det för myndigheterna att bevara kulturarvet genom att upptäcka och beivra illegal användning. Risken för en plundrare att bli upptäckt minskar vid en ökad legal användning. Det blir också svårare för myndigheterna att bevisa uppsåt och kunna lagföra brott."

I sina slutsatser skriver utredaren Michael Lehorst att de föreslagna lösningarna tillgodoser behovet av den fria rörligheten för varor. Däremot går det inte att konstatera i vilken grad som förslagen tillgodoser det omvända förhållandet - det om de föreslagna modifierade bestämmelserna är tillräckliga för att bevara kulturarvet inom ramen för kraven på den fria rörligheten. För detta krävs en mer djupgående analys.

"Det finns en risk att plundringen av kulturarvet ökar genom modifieringen av bestämmelserna."

I morgon onsdag 4 maj startar rättegången där bland annat tre män misstänks för att ha plundrat en åker i Alva på en silverskatt - och Michael Lehorst tror att det brottet varit svårare att upptäcka med deras förslag, för om fler får rätt att använda metalldetektor så blir det svårare att upptäcka dem som använder metallsökaren i andra syften.

Nu ska Kulturdepartementet skicka Riksantikvarieämbetets förslag på remiss  för att få synpunkter på de nya reglerna för metallsökare.

Man får sälja och köpa metalldetektorer, men inte använda dem utan tillstånd.

I kulturminneslagen finns ett generellt förbud mot att använda metallsökare. De får inte medföras på fornlämningar, annat än vid färd på väg som är upplåten för allmänheten.

Enligt lagen får metallsökare användas av Riksantikvarieämbetet, samt i militär verksamhet eller annan myndighets verksamhet som inte avser att söka efter fornfynd.

Länsstyrelsen får lämna tillstånd till användning av metallsökare för undersökning av fasta fornlämningar eller platser där fornfynd har påträffats. Länsstyrelsen kan vidare lämna tillstånd till användning av metallsökare, om det finns skäl.

(Fakta: RAÄ)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".