Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grisbönder har fått nog - igen

Publicerat lördag 12 november 2011 kl 10.00
Vänder sig till fastlands-slakterier
(1:55 min)
Eva Engström. Foto: Gunnel Wallin / SR Gotland

Ett 30-tal grisbönder säger upp sina kontrakt med Gotlands Slagteri. Orsaken är att de tycker att de fortfarande får för lite betalt för köttet.

Även ifjol sa bönderna upp kontrakten, och lyckades då höja priset. Men det räcker inte säger Eva Engström, grisbonde i Vänge, trots de 15 kr kilo går produktionen back. I veckan sa därför bönderna upp kontrakten med slakteriet.

Grisnäringen har minskat kraftig i Sverige under senare, så också här på Gotland lägger flera av. Det kan bidra till att priset på grisar kan bli högre, hoppas Eva Engström .

Eftersom förhandlingen med Gotlands Slagteri inte gav något vänder sig nu grisbönderna till slakterier på fastlandet, framförallt KLS, Kalmar Läns slakteri- där bönderna får mer betalt enligt Eva Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".