Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga skadestånd om vindföretag får bestämma

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 06.19

Alla de näsbor som krävt skadestånd för den olägenhet som vindkraftverken på Näsudden är för de boende har ingen rätt att föra någon talan i ärendet. Det hävdade Vindkompaniet när miljödomstolen hade förhandling i Gotlands tingsrätt under torsdagen.

I rättsalen fanns en stämning av förvånad irritation från vindkompaniets sida över de skadeståndskrav som ställts. Vindkompaniet anser att ingen av de 20-tal näsbor som kräver skadestånd egentligen har rätt att föra någon talan i ärendet. Att kräva skadestånd av estetiska skäl som till exempel förstörd sjöutsikt och bländningar av rotorblad när man solbadar på sommaren, är inte skäl nog att få skadestånd, enligt bolaget.
Vindkompaniet hävdade också att de skadestånd som krävts var orimliga summor. Vissa fastigheter är taxerade till 100 000 kr och fastighetsägaren kräver skadestånd på 1,5 miljon kronor, något som bolaget anser orimligt. Dessutom ser många av dem inte ens vindkraftverken från sina fastigheter, enligt bolaget. Hos motparten Jonas Westberg, som företräder de 20-talet näsbor som kräver skadestånd på totalt närmare 60 miljoner kronor, märktes å andra sidan en viss irritation gentemot vindkompaniet. Fastighetsägarna anser att värdet på fastigheterna sjunker efterhand som vindkraftparken blir större. Näsborna tycker också att den lilla möjlighet att njuta av sin egen bygd och natur försvinner om man också bygger vindkraftverken till havs. Stranden innanför parken är den sista biten mark man har kvar att ostörd av verken njuta naturen, menar de boende.
Miljödomstolen ska nu avgöra ärendet och domen faller den 11 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".