Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvården

Revisorernas kritik debatteras

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 12.15

Trots att vården på Gotland tilldelats allt mer pengar blir det ändå underskott i ekonomin.

När regionfullmäktige samlas till möte idag ska fjolårets bokslut och revisorernas granskning av det upp till debatt. Revisorerna anser att hälso- och sjukvårdsnämndens ansträngningar att få budgeten i balans har varit bristfälliga.

Trots tillskott i budgeten på 36 miljoner i fjol och 27 oväntade miljoner från vårdgarantin så slutade vården återigen på minus, 9 miljoner. Det gör att revisorerna frågar sig om vårdpolitikerna har kontroll på ekonomin.

Revisorernas granskning visar att vården från 2007 till 2010 fick 167 miljoner extra, men trots det gick hälso- och sjukvårdsnämnden back 151 miljoner. De senaste 20 åren är det bara 1997, på gamla länsvårdnämndens tid, som vården slutat på plus.

Revisorerna anser att hälso- och sjukvårdsnämnden inte arbetar på ett ändamålsenligt sätt eftersom olika åtgärdspaket, uppsägningar och besparingar inte kunnat få budgeten i balans. Trots kritiken föreslås att de ansvariga i nämnder och regionstyrelse beviljas ansvarsfrihet för 2011.

Revisorerna vill också se regionen i ett helhetsperspektiv och frågar sig om enskilda nämnder ska besluta vilka grundskolor som läggs ned, vilka gymnasieutbildningar som erbjuds i egen regi eller vilka vårdcentraler som ska finnas på ön. Revisorerna anser att fullmäktige ska ta de besluten, för att göra en regionalpolitisk bedömning.

Centerpartisten Lars Thomsson riktade för en liten stund sedan hård kritik mot den politiska majoriteten när regionfullmäktige diskuterade årsredovisningen för 2011.

Thomsson sade att för första gången på många år går region Gotland back ekonomiskt, och anklagade majoriteten för bristande ledarskap.

Som exempel nämnde han turerna kring parkeringsavgifterna och även satsningen på biogas, som inneburit att regionen nu har kostnader inte bara för biogasen utan också för bensin och diesel.

Flera har vetat om det här med dubbla kostnader för bränsle, men ändå har ingen gjort något åt det, sa Thomsson.

Också Folkpartisten Mats-Ola Rödén sa att han var orolig för region Gotlands framtid.

Bland annat byggnadsnämnden, som han själv sitter i, har stora svårigheter, och med tanke på att byggbranschen är den näst största på Gotland vad gäller antalet sysselsatta, så är det viktigt att få ordning på verksamheten, oavsett vilken politisk majoritet det är, sa Mats-Ola Rödén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".