Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valet av tillsynsman på Lilla Karlsö överklagas

Uppdaterat torsdag 26 april 2012 kl 12.35
Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 05.00
Peter Hanneberg: "Är principiellt fel"
(2:03 min)
Lilla Karlsö. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland.

Tillsättningen av tillsynsman på Lilla Karlsö har överklagats av flera personer. När länsstyrelsen annonserade efter tillsynsman var ett av kraven högskoleexamen i biologi eller motsvarande. Men länsstyrelsen valde att anställa en person utan sådan utbildning - Måns Hjernqvist som varit tillsynsman på Lillön under 17 år.

En av de tre som öververklagat är Peter Hanneberg miljöjournalist och författare, han har inte sökt jobbet själv men klagar ändå, för att han tycker det är principiellt fel att en myndighet som ska hantera tillsättningen objektiv har valt samma person som haft jobbet i många år.

- Då känns det komprometterande för mig, säger Peter Hanneberg

En annan som klagt är en kvinna här på Gotland som sökte jobbet själv. Hon vill inte bli intervjuad, utan hänvisar till sitt överklagandet där hon undrar varför hon inte ens fick komma på antällningsintervju, när hon har högskoleexamen i ekologi och har jobbat på Stora Karlsö.

Av totalt 26 sökande kallade länsstyrelsen som vanligt en tiondel på intervju - tre personer. En hoppade av och kvar var Måns Hjernqvist och en till. Anna-Lena Fritz som är chef på länsstyrelsens enhet för natur och friluftsliv och ansvarar för tillsättningen, och hon säger att de valde Hjernqvist efter en sammanvägd bedömning. Även om han inte har någon högskoleexamen så ansåg de att han hade motsvarande kunskaper.

Hur mycket spelade det in att han jobbat som tillsynsman i 17 år på Lilla Karslö?

- Det är klart att det spelade en viss roll, eftersom vi då kan bedöma om han har möjlighet att utföra uppdraget, säger Anna-Lena Fritz

Naturskyddsföreningen på riksplanet äger Lilla Karlsö. Efter att de utredde frågan flyttades förvaltningsansvaret vid årsskiftet från Naturskyddsföreningen på Gotland till länsstyrelsen. Och då hade Peter Hanneberg som överklagat tillsättningen väntat sig en bättre hantering, och han tycker att frågan hanterats på ett lättvindigt sätt.

Du tror inte att det är Måns Hjernqvist är den mest kompetente att vara tillsysnman på Lilla Karlsö?

- Jag tror säkert att han är duktig på Lilla Karlsö, men jag tycker inte att tillsättningen har gått rätt till, säger Peter Hanneberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".