Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorskarusell väcker kritik

Uppdaterat onsdag 2 maj 2012 kl 11.00
Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 04.39
"Det blir osäkerhet i organisationen"
(1:50 min)
Anki Munter, rektor för både skola och förskola i Havdhem och Öja. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

Många av öns rektorer kommer att tvingas byta skola. Alla gotländska rektorer var tvungna att  söka om sina jobb i februari, eller då välja ny arbetsplats. Men det är flera som inte fått något av de alternativ de valt.

Rektorn i Klinteskolan, som gärna velat stanna där, flyttar till Visby, medan Klinteksolan får en ny rektor från Visby.

Och Ann-Kristin Munter som är rektor för Havdhem och Öja hade sökt tre alternativ i Visby, men får i stället stanna kvar på Sudret.

Flera rektorer som Radio Gotland talat med, tycker att omflyttningarna verkar ogenomtänkta och är förvånade.

Det är inte bara Ann-Kristin Munter som är förvånad - rektorn för Klinteskolan, som gärna ville stanna där, flyttas enligt det förslag som nu förhandlas om till Norrbackaskolan, medan Klinteskolan får en rektor som inte hade valt den skolan. 

Det finns också andra omplaceringar som fått skolledarfacket att lyfta på ögonbrynen. "Ogenomtänkt" och "personligt tyckande" är några av kommentarerna.

Bakgrunden till den här omflyttningen är att det var tänkt att flera skolor skulle läggas ner, men det blev till slut bara Hogrän, samt att flera rektorer går i pension.

Men flera rektorer som Radio Gotland talat med ställer sig nu mycket frågande till hur processen skötts.

Grundskolechef Mats Hanell medger att omflyttningen gått snabbt.
- Jag håller med om att tidsmarginalerna är för ansträngda, men med tanke på att många som kommer från fastlandet har tre månaders uppsägningstid så är vi tvungna att genomföra omorganisationen så här snabbt, om vi ska ha rektorer och chefer på alla platser nästa termin, säger Mats Hanell.

- Men grundtanken är att vi ska ha en bemanning som gagnar verksamheten på bästa sätt, även om en del kanske blir besvikna, säger Hanell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".