Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Plastberget

Cementa klarar inte lantbruksplasten

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 08.24
Cementa nobbar lantbruksplast
(3:24 min)

Cementa i Slite tog tidigare emot tonvis med plast från det gotländska lantbruket. Men den hanteringen har upphört. Det "berg av plast" som vi berättat ligger i ett stenbrott norr om Visby, är egentligen begärligt bränsle för Cementa, som vill minska sin användning av kol.

Men företagets miljöchef, Kerstin Nyberg, säger att Cementas kvarnar inte längre klarar att hantera lantbruksplasten.

För ett antal år sedan byggde Cementa om sin anläggning för att mala ned plast, säger Kerstin Nyberg. De kvarnar företaget har nu kan inte mala den här väldigt sega lantbruksplasten, säger hon och tillägger att det rör sig om rätt små mängder och den nya anläggningen anpassades därför till den sorts plast som företaget mestadels bränner.

Den plast Cementa mest använder som bränsle är snarast sådan plast som de gotländska hushållen samlar under diskbänken. Enligt Kerstin Nyberg har Cementa investerat mellan 10 och 15 miljoner i en anläggning för att kunna riva och ta hand om den sortens plast. De kvarnarna är alltså inte optimala för ensilageplast eller den sorts plast som till exempel gödningssäckar är gjorda av.

- Vi tar den gärna, men då får någon annan "kvarna" den, som har en bättre utrustning, säger Kerstin Nyberg.

Dessutom har Cementa haft problem med att det kommit in främmande föremål i den plast som samlats in från gårdar.

- Som jag kommer ihåg det var det inledningsvis problem med att lantbrukarna lade sten på plasten för att den skulle ligga kvar och inte blåsa runt. Det förstörde för mycket utrustning för oss, säger hon och förklarar att sten inte är lyckat i kvarnar som går med hög hastighet och där hård metall skall riva.

Kerstin Nyberg håller öppet för att Cementa kan fortsätta bränna lantbruksplast, men då måste någon entreprenör åta sig att mala ned den. Det är bra plast med bra energivärde, säger hon.

Cementa förbrukar 150 000 ton kol som bränsle varje år. Företaget har en önskan att minska sin kolförbrukning och sänka sina koldioxidutsläpp. En del kol har kunnat bytas ut mot plast som bränsle. Under 2011 togs 80 000 ton plast och plastpellets emot för eldning i fabriken. I det sammanhanget kan några hundratals ton lantbruksplast te sig som lite, men samlat på hög i ett stenbrott ger det ett annat intryck.

Kerstin Nyberg känner inte till om det skulle ha förekommit någon annan inblandning än sten i lantbruksplasten, under den tid fabriken hanterade den. Hon säger att de dunkar som fabriken tagit emot, som innehållit bekämpningsmedel, har varit ursköljda på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".