Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försämringar av bussturerna i nya tidtabellen

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 15.52
Busschaufför "Jag sitter här i sex timmar"
(8:23 min)
1 av 3
Kollektiva bussar kör mindre efter besparingar. Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 3
Classe Wallin, busstrafikledare Gotland Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 3
Erik Tofftén, bussförare Gotland. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Regionens besparingar märks i kollektivtrafiken när flera turer dras in på måndag. Dyrare biljetter är negativt men p-avgifter i Visby och regelbundna turer har varit positiv säger en av bussförarna.

Tidigt på måndag morgon börjar kollektivtrafiken köra efter en ny hösttidtabell. Det innebär försämringar och indragningar av turer när Regionen skall spara och Gotlandsbuss trafikledare Classe Wallin bekräftar att passagerare främst på storsudret hört av sig. För söder om Burgsvik är det från nästa vecka inte längre någon ide att vänta på en gul kollektivtrafikbuss, den stannar alltså i Burgsvik och bara skolbussen rullar längre söderut på storsudret.

I kollektivtrafiken rullar idag 24 gula och 6 blå bussar som gotlänningarna kan åka med. Det är samma antal som tidigare men när skolbussarna börjar rulla på tisdag så har deras antal halverats med en ny skolbussupphandling från 55 till 27 stycken, vilket också påverkar möjligheten att åka buss för gotlänningar.

I Visbyområdet försvinner linje 4 till Snäck via Tott och norra kyrkogården och Lasarettets kvällstur försvinner.

Möjligheten för ungdomar att åka med bussiga kortet i Visbyområdet upphörde den 16 juni 2012 men finns kvar i landsbygdstrafiken.

Annars kvarstår stamtrafiken till de större orterna på Gotland och där behöver man bara vänta en timme till nästa buss. För bussförarna kan det dock vara värre - där kan väntetiden på nästa buss vara mycket längre.

Bussföraren Erik Tofftén har idag suttit sex timmar i bussförarnas väntrum och väntat på att få köra vidare med sin buss. Det kan alltså  vara längre väntetider för bussförarna än för passagerarna på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".