Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstol avgör strandskyddsärende

Publicerat lördag 18 augusti 2012 kl 11.17
I Kappelshamnsviken har en anmälan om misstänkt brott mot strandskyddet gjorts. Foto: Länsstyrelsen.

Mark- och miljödomstolen kommer till Gotland för att ha syn i ett mål som gäller ett misstänkt brott mot strandskyddet i Kappelshamnsviken.

Länsstyrelsen har inspekterat platsen och bland annat reagerat på en bänk, en uppsatt skylt om "tomtplats" och flera planterade träd. Fastighetsägaren har fått ett föreläggande om att ta bort det som gör att området fått en privat karaktär.

En anmälan om misstänkt brott mot strandskyddet gjordes tidigare i år anonymt till länsstyrelsen. Det gäller stranden i Kappelshamnsviken.

Den anonyme anmälaren anser att "de olagligt utförda åtgärder" som gjorts inom strandskyddet har en "avhållande effekt" för allmänheten.

Länsstyrelsen har beslutat att fastighetsägaren måste ta bort stängsel och skylt, men fastighetsägarna har överklagat det föreläggandet till mark- och miljödomstolen.

Därför kommer domstolen till Gotland för att hålla syn på platsen den 28 augusti.

Länsstyrelsen har hotat med vite på 50 000 kronor om inte fastighetsägaren tar bort de "privatiserande åtgärderna" och ger allmänheten fullt tillträde till området.

Länsstyrelsen avstår från att kräva att marken skall återställas till "strandmark med naturlig vegetation". Att riva upp gräsmattan skulle vara mer ingripande än vad som krävs. En lyktstolpe och de planterade träden får också stå kvar, men inga fler "privatiserande åtgärder" får göras utanför det staket eller den häck som länsstyrelsen kräver skall anläggas vid den gamla tomtgränsen

Fastighetsägarna anser att länsstyrelsens krav är felaktigt. Under årens lopp har de konstaterat att havsnivån stiger och för att skydda sin fastighet anlade de en stenvall längs stranden, mot länsstyrelsens vilja. Men de uppger i sitt överklagande att de fått rätt i efterhand av Mark- och miljödomstolen.

Fastighetsägarna kräver att strandskyddet, enligt miljöbalken och naturreservatetet Gotlandskusten, skall upphävas.

Vi bor här permanent, detta är vårt hem betonar de till sitt försvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".