Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unik vindkraftsutbildning på HGO

Publicerat onsdag 22 augusti 2012 kl 05.00
Stefan Ivanell: "Någonting som fattas internationellt"
(2:01 min)
Stefan Ivanell, lektor och ämnesansvarig för vindkraft på högskolan. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland.

Högskolan på Gotland planerar för en unik internationell utbildning i vindkraft. En treårig distansutbildning ska ge en kandidatexamen i energiteknik och vindkraftsprojektering.

Tidigare har högskolan haft distanskurser och en ettårig påbyggnadsutbildning med inriktning på vindkraftsforskning, men nu vill högskolan även erbjuda en hel grundutbildning inom vindkraft. Det berättar Stefan Ivanell som är lektor och ämnesansvarig för vindkraft på högskolan.

Högskolan på Gotland verkar bli först i Europa med att ge den här samlade grundutbildningen i energiteknik och vindkraftsprojektering. Och i och med den nya kandidatexamen så kommer det även att blir ett större utbud för de som vill läsa enstaka kurser.

Samtidigt som det ska byggas upp en ny grundutbildning så kommer det också satsas på fler tjänster inom vindkraftsområdet. Just nu rekryterar högskolan en lektortjänst och en kombinerad tjänst som lektor och professor.

Parallellt med det nya utbildningspakeket fortsätter också den internationella forskningen om vindkraftsparker, ett nordiskt samarbete om hur vindkraftverken ska placeras i förhållande till varandra och ställas in för att få ut mest energi. Stefan Ivanell hoppas såklart att själva forskningen kan få en skjuts framåt i och med att Högskolan på Gotland kan locka med den nya vindkraftsutbildningen som ger kandidatexamen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".