Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Diskrimineringsombudsmannen

Sjuksköterska känner sig diskriminerad

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 04.51

En sjuksköterska på Gotland anser sig illa behandlad av sina chefer och skriver nu till diskrimineringsombudsmannen (DO) för att få hjälp. Han skriver bland annat att hans etnicitet har påtalats och att han därmed anser sig diskriminerad.

Sjuksköterskan tar upp flera tillfällen då bland annat en chef skall ha påtalat hans etniska bakgrund och han känner att chefen är fientligt inställd till honom som invandrare.

Socialförvaltningen på Gotland har tidigare anmält sköterska till Socialstyrelsen. Det påstods att han var ovarsam, hade bristande hygien och hade ett oprofessionellt bemötande. Socialstyrelsen konstaterade efter utredning att det inte fanns skäl till att rikta kritik mot sjkutsköterskan.

Sjuksköterskan blev tidigare avstängd i 60 dagar från sin tjänst. Nu måste sjkuksköterska gå parallellt med en annan sköterska för att bevisa att han klarar av jobbet.

I anmälan från sjuksköterskan till DO finns intyg från tre före detta chefer som sjuksköterska jobbat under. Alla intygar att sköterska utfört sin arbetsuppgifter utan anmärkning.

En skriver; "vi hade inga problem att samarbeta". En annan att "han är en mycket kompetent sjuksköterska som kan rekommenderas". En tredje att: "han var lösningsorienterad, engangerad och lojal".

Sjuksköterskans fackförening Vårdförbundet skriver att de inte kan finna någon diskriminerande grund eller något missgynnande på grund av etnicitet och därför vill de inte driva någon tvist.

Sjuksköterskan har vänt sig till Röda Korsets diskrimineringsbyrå, där man säger att det här är ett klar fall av diskriminering.

Skrivelsen går alltså till DO som nu skall avgör om fallet ska tas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".