Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Sjöfartsverket

Bomber kan finnas söder om Gotland

Publicerat söndag 2 september 2012 kl 12.14

De första resultaten efter Sjöfartsverkets kartläggning om kemiska stridsmedel i Östersjön visar att det kan finnas tusentals bomber som dumpats på Östersjöns botten på svenskt vatten söder om Gotland.

Man har hittat mer än 50 000 misstänkta objekt, många av dem kan innehålla kemiska stridsmedel enligt Ulf Olsson, chef för sjömätningen på Sjöfartsverket.

Under några veckor kommer Sjöfartsverket att skicka ner en fjärrstyrd kamera för att på nära håll undersöka de misstänkta objekten. Tidigare undersökningar visar att en hel del av bomberna har rostat, men så länge föremålen ligger orörda på havets botten är riskerna relativt små för omgivningen menar Ulf Olsson. Den stora faran som han ser just nu är yrkesfiskare som struntar i föreskrifterna och fiskar i området.

Resultatet av kartläggningen kommer att presenteras 2014 och först därefter kan länderna runt Östersjön besluta om vad som ska hända med de kemiska stridsmedlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".