Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Just nu i Radio Gotland: Gotlandsfinalen av Svensktoppen Nästa

Uppdaterat fredag 31 maj 2013 kl 10.03
Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 00.30
1 av 6
Sms-rösta på dina favoriter! Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
2 av 6
Vasta karpa. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 6
Herman Gardarfve och Gryningen. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
4 av 6
Lee Gotvik. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
5 av 6
En rad blockchoklad, dvs Martina Ahlmark och Ellen Genstrand. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
6 av 6
Gröna vågen. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Gröna Vågen, Lee Gotvik, Gryningen, En Rad Blockchoklad och Vasta Karpa gör upp om segern i dagens direktsända final, som startade klockan 10.03. Du kan genom SMS vara med och bestämma vem som vinner.

SÅ HÄR RÖSTAR DU:

BIDRAG 1. Vill du rösta på Gröna vågen - Nu
Skicka sms till 72250 med meddelandet "p4gotl låt1"

BIDRAG 2. Vill du rösta på Lee Gotvik - In This Life
Skicka sms till 72250 med meddelandet "p4gotl låt2"

BIDRAG 3. Vill du rösta på Gryningen - Se mig
Skicka sms till 72250 med meddelandet "p4gotl låt3"

BIDRAG 4. Vill du rösta på En rad blockchoklad - Vända blad
Skicka sms till 72250 med meddelandet "p4gotl låt4"

BIDRAG 5. Vill du rösta på Vasta Karpa - Lokomotiv
Skicka sms till 72250 med meddelandet "p4gotl låt5"

Röstningen kostar 3 kr/röst + eventuell trafikavgift. Man kan rösta maximalt 10 gånger från samma mobilnummer.

Röstningen pågår fram till klockan 11.15.

MER OM HUR FINALEN GÅR TILL

Finalen sänds direkt inifrån från Radio Gotlands eget torg från klockan 10.03 till klockan 12. Programledare är Jakob Larsson och Johannes Hallbiom. 

Förutom publikrösterna kommer också en jury att dela ut sina röster i samband med finalen. De tre jurymedlemmarna (Radio Gotlands musikproducent Lisbeth Östman, musikerna Örjan Klintberg och Manuela de Gouveia) ger vardera poängerna 2,4 6, 8 och 10 till de fem låtarna. Publikens röster fördelas enligt 6, 12, 18, 24 och 30. Vinnare blir den melodi som fått högst poäng. Om två bidrag får exakt samma poäng vinner det bidrag som fått flest publikröster.

LÄS MER OM DE FEM FINALISTERNA

Gröna vågen. Det var en gång tre män som ville sjunga och spela sig bortom horisonten. Rida fram musiken på vågkammen. Dyka ner i hemligheternas djup och sen upp igen. Med blicken mot horisonten. Det finns någonting mer där bortom horisonten. Rida fram på vågen...
Gröna vågen består av Jeremy Hardy, Danjel May och Daniel Vigström. Kärleken till musiken och viljan att bygga drömmar förde de samman.

Lee Gotvik. Född 1987 och uppväxt på gotland. Hon började hålla på med sången tidigt, är självlärd på alla instrument. Under högstadiet utvecklade hon gitarrspelet och började därefter skriva låtar därefter har det bara eskalerat. 2006 var hon med i Global Education Festival, där man tävlade i olika klasser mot hela Europa. Tävligen hölls nere i San Remo i Italien och i musikklassen vann Lee tillsammans med sitt band med hennes egna låt ”one of the things”. Samma år var hon med i Tiljans talanger och även här tog hon hem första placeringen. 2009 medverkade hon i svenska versionen av tv-programmet Idol. Anders Bagge och hans crew kom ner till ön och valde ut Lee som ”en av hans tio”. Lee kom till placeringen topp 100. 2010 spelade Lee in sin första platta tillsammans med Micke Lyander, Tobias Fröberg och Theresa Andersson nere på Sandkvie studio i Visby hamn. 2010-2012 har hon varit med i lokala finalen av svensktoppen nästa och 2012 hamnade hon på en andra placering med bara två röster som saknades för vinst. Under alla dessa år har Lee också spelat in olika singlar, medverkat på demosång på x antal inspelningar, varit ute och spelat massa live tillsammans med några av Gotlands främsta musiker. 

Gryningen. Herman Gardarfve är 21 år gammal och kommer ifrån Vibble. "Jag har musicerat så länge som jag kan minnas, både sjungit och spelat sen jag var liten. Jag började skriva låtar till mig själv under sista året på gymnasiet. Från början var det ett projektarbete, som sedan övergick till 5 stycken ansökningslåtar till en låtskrivar-/producentlinje som heter Musikmakarna, som jag tog examen ifrån för ungefär ett år sedan. Jag började skriva låtar på en lite mer seriös nivå efter gymnasiet, i samband med Musikmakarna. Under andra och sista året på skolan så startade jag med två vänner ett låtskrivateam som vi håller på att utveckla och som jag skriver de flesta av mina låtar med idag. Och det är med det det teamet som jag skrivit mitt bidrag till Svensktoppen Nästa 2013 med."

En Rad Blockchoklad.  Martina Ahlmark och Ellen Genstrand bildade duon vårterminen år 2012 i samband med tävlingen Musik direkt. Martina och Ellen övade sena kvällar och ett svenskt härligt poppigt sound växte fram. Efter musikdirekt fortsatte duon att skriva låtar och har sedan dess haft samarbete med bl.a. Bilda och haft diverse spelningar, främst på Gotland. För tillfället skrivs det låtar på högvarv med ett glatt humör.

Vasta Karpa.  Synthkvartett (Elias Bjärgvide synth/rapp, Anton Engdahl percussion/rapp, Tobias Norrby synth och John Forslund synth) som bildades i början av november 2012. Bandet spelar bara egenskriven musik inom en genre som de kallar för "Burgsvikshouse" som har influenser av house, pop, elektro och hip-hop.
Deras första låt släpptes till Svensktoppen nästa våren 2013 och heter "Lokomotiv". Till skillnad från många andra band i liknande genrer spelar Vasta Karpa alla sina synthljud live.


Under hela mars har P4:s 25 lokala kanaler tagit emot 959 nyskrivna tävlingsbidrag till 2013 års upplaga av P4:s stora musiktävling.
Svensktoppen nästas 25 lokala deltävlingar mynnar ut i 25 finalbidrag. En bit in i augusti väljer en jury ut åtta av dessa finalbidrag från de 25. Dessa åtta finalister tävlar och uppträder live på Lisebergs stora scen i direktsändning inför publik 25 augusti. En jury tillsammans med publiken avgör vilken vinnaren blir (och publikens röst väger tyngst).

Den låt som vinner STN 2013 spelas regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds artisten en plats i Melodifestivalen 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".