Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu får gotländska militärer tak över huvudet

Uppdaterat onsdag 5 juni 2013 kl 16.05
Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 11.35
Hallbro logement
(8:04 min)
1 av 5
Nya Hallbro förläggning på Toftafältet Foto Lasse Ahnell SR/P4Gotland
2 av 5
Hallbro - säker inpassage för Gunnel Åkerbäck Foto Lasse Ahnell SR/P4 Gotland
3 av 5
Stridsvagnsförråd byggs Foto lasse Ahnell SR/P4 Gotland
4 av 5
Gunnel Åkerbäck och Hans Håkansson i matsalen Foto Lasse Ahnell SR/P4 Gotland
5 av 5
Stridsvagnsförråd m 22 portar Foto lasse Ahnell SR/P4 Gotland

Den nya gotländska militärförläggningen Hallbro står nu klar på Tofta skjutfält. Där skall de 450 gotländska soldaterna utbildas årligen och snart fylls också stridsvagnsförrådet strax bredvid med stridsvagnar.

Den nya gotländska militärförläggningen Hallbro står klart på Tofta skjutfält och invigdes fredagen den 24 maj. Även stridsvagnsförrådet där bland annat 14 stora Leopardstridsvagnar med utrustning skall förvaras börjar bli klart och skall vara helt färdigt i juli.

Förläggningsbyggnaderna som nu döpts till "Hallbro" efter den närliggande fornborgen Hallbroslott har plats för 42 soldater, män o kvinnor. Där finns också lektionssal, datarum, vapenkasun och matsal. Gunnel Åkerbäck är husansvarig för militärens nya logement och är mycket nöjd med bygget.

Också överstelöjtnant Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen är mycket nöjd med lokalerna som byggts helt och hållet för just utbildning av de drygt 450 gotländska soldater som nu ingår i "Gotlandsgruppen". Det är framförallt höstperioden som är utbildningsintensiv,  övrig tid kan sen logementet användas av andra organisationer som använder Tofta skjutfält. Kostnaden för lokalerna är 26 miljoner plus inredning.

De båda stridsvagnsförråden med totalt 22 portar ligger cirka 500 meter ifrån förläggningen. Dit kommer i höst Leopardstridsvagnar att levereras, konserveras och ställas för framtida bruk. Just nu pågår markarbeten runtom och installation av el och avfuktningsanläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".