Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fd riksdagsledamot inför rätta åtalad för skattebrott

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 04.45
1 av 2
Prästgården i Alskog. Arkivfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 2
Jan-Emanuel Johansson. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

I dag inleds rättegången i Gotlands tingsrätt mot den tidigare riksdagsmannen, socialdemokraten Jan-Emanuel Johansson, som tillsammans med två andra personer åtalats för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Jan-Emanuel Johansson har drivit behandlingshem för ungdomar på Gotland och på andra platser, bland annat i Egypten. Och det är framförallt mot de inblandade bolagens dykverksamhet i Egypten som Ekobrottsmyndigheten riktat sitt intresse.

Jan-Emanuel Johansson drev tidigare de båda behandlingshemmen Staplebacke i Lärbro och Prästgården i Alskog och det är som företrädare för aktiebolagen Av Egen Kraft och Svensk Samhällsutveckling som han nu åtalas för bokförings- och skattebrott. Dykverksamheten i Egypten har varit ett gemensamt projekt för alla de bolag som nu finns med i åtalet. Skatteverket har anmält bolagen efter misstankar om att företagsledarna ska ha tagit ut pengar ur verksamheterna utan att redovisa skatter och avgifter.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har stora summor förts ut till och från Egypten, men utredarna har inte lyckats kartlägga pengaflödena och hur pengarna använts, bland annat på grund av samarbetsproblem med de lokala myndigheterna i Egypten. Det är enligt vice chefsåklagaren Thomas Langrot anledningen till att rättegången mot Jan-Emanuel Johansson och de andra två männen gäller inte grova skattebrott utan bara bokföringsbrott. Men enligt åklagaren handlar det om miljontals kronor i investeringar och kostnader i Egypten som varken gått att kontrollera eller bedöma på grund av bristfällig bokföring.

I utredningen förekommer också uppgifter om att Jan-Emanuel Johansson ska ha låtit bolagen betala för sitt eget privata kök och spa-anläggning, men det säger hans försvarare och partikamrat, advokaten Thomas Bodström, att de kommer att kunna förklara under rättegången. Till radio Gotland har han tidigare sagt att om något fel begåtts så ligger ansvaret på personal som Jan-Emanuel Johansson anlitat för att sköta bokföringen.

Och så här sa Jan-Emanuel Johansson själv när åtalet mot honom väcktes i januari:

"Det är jättebra, det vi hoppats på hela tiden, att det här ska komma upp i rättegång så att jag kan bli fullständigt rentvådd från det hela. Alla de punkter han viftade om tidigare är ju nerlagda och det är bara några småsaker som inte jag kan påverka som finns kvar. Så det ser vi verkligen fram emot.")

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".