Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så var första dagen av rättegången mot Jan-Emanuel Johansson

Uppdaterat torsdag 13 juni 2013 kl 17.30
Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 11.43
Mediauppbåd och irriterad stämning
(5:48 min)
Jan-Emanuel Johansson. Foto: Jenny Pettersson / SR Gotland

I dag hölls den första rättegångsdagen vid Gotlands tingsrätt där den förre riksdagledamoten Jan-Emanuel Johansson åtalats för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Jan-Emanuel Johansson har drivit två vårdhem för unga på Gotland och är misstänkt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Rättegången har hittills präglats av åklagarens sakframställan. Han hävdar att det finns brister i räkenskaper, men att detta är svårt att bevisa på grund av att han inte fått rättshjälp frän Egypten. Åklagaren säger att det finns många motstridiga uppgifter i bokslutspärmarna om vad som är bokfört och om det fanns underlag.

Jan Emanuel Johansson förnekar samtliga åtalspunkter och menar att "det är viktigt att folk får se att jag har gjort rätt för mig".

Thomas Bodström som försvarar Jan Emanuel Johansson säger att Johansson helt förlitat sig på de som skött bokföringen.

Under rättegången kom det fram uppgifter om att en av nämndemännen är anställd vid Skatteverket på Gotland. För att förhindra en eventuell jävsituation fick nämndemannen lämna rättssalen.

BAKGRUND: Jan-Emanuel Johansson drev tidigare de båda behandlingshemmen Staplebacke i Lärbro och Prästgården i Alskog och det är som företrädare för aktiebolagen Av Egen Kraft och Svensk Samhällsutveckling som han nu åtalas för bokförings- och skattebrott. Dykverksamheten i Egypten har varit ett gemensamt projekt för alla de bolag som nu finns med i åtalet. Skatteverket har anmält bolagen efter misstankar om att företagsledarna ska ha tagit ut pengar ur verksamheterna utan att redovisa skatter och avgifter.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har stora summor förts ut till och från Egypten, men utredarna har inte lyckats kartlägga pengaflödena och hur pengarna använts, bland annat på grund av samarbetsproblem med de lokala myndigheterna i Egypten. Det är enligt vice chefsåklagaren Thomas Langrot anledningen till att rättegången mot Jan-Emanuel Johansson och de andra två männen gäller inte grova skattebrott utan bara bokföringsbrott. Men enligt åklagaren handlar det om miljontals kronor i investeringar och kostnader i Egypten som varken gått att kontrollera eller bedöma på grund av bristfällig bokföring.

I utredningen förekommer också uppgifter om att Jan-Emanuel Johansson ska ha låtit bolagen betala för sitt eget privata kök och spa-anläggning, men det säger hans försvarare och partikamrat, advokaten Thomas Bodström, att de kommer att kunna förklara under rättegången. Till Radio Gotland har han tidigare sagt att om något fel begåtts så ligger ansvaret på personal som Jan-Emanuel Johansson anlitat för att sköta bokföringen.

Och så här sa Jan-Emanuel Johansson själv när åtalet mot honom väcktes i januari:

"Det är jättebra, det vi hoppats på hela tiden, att det här ska komma upp i rättegång så att jag kan bli fullständigt rentvådd från det hela. Alla de punkter han viftade om tidigare är ju nerlagda och det är bara några småsaker som inte jag kan påverka som finns kvar. Så det ser vi verkligen fram emot."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".