Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på granskning av alkoholtillsynen på Gotland

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 16.46
Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Länsrådet Peter Molin vill att regionens arbete med alkoholtillsyn ska granskas efter alkoholhandläggare Bo Hemphs motsägelsfulla uppgifter om den restaurang som polisen utreder för grov ekonomisk brottslighet, men som trots detta fått behålla sitt alkoholtillstånd i flera år.

Peter Molin känner också till den tidigare kritiken mot alkoholenheten då länsstyrelsen i Stockholm upptäckte att alkoholenheten mörkat polisrapporter och låtit bli att agera mot misstänkta krogar.

- Det första vi vill göra är att ha en diskussion med högsta ledningen inom region Gotland. Hur ser de på sina rutiner och hantering av de här ärendena och vad ser de själva inte har fungerat? Jag vill prata med ansvarig tjänsteman och dennes chef och även med ansvariga politiker.

Och så här säger ansvarigt regionråd Åke Svensson om hur alkoholhandläggare Bo Hemph agerat och arbetet inom alkoholenheten sköts, med tanke på den kritik som framförts redan för flera år sedan där länsstyrelsens tillsynsmyndighet för att alkoholenheten ska att ha mörkat polisrapporter och låtit bli att agera mot misstänkta krogar.

- Det är naturligtvis aldrig acceptabelt i något sammanhang, att inte ha ordning på dokument, utan det ska skötas exemplariskt.

Redan för flera år sedan så gjordes det ju tillsyn av alkoholenheten på Gotland och då framkom kritik, bla att polisprotokoll inte gick att få tag i på ett smidigt sätt och sådant som skulle kunnat lett till att alkoholtillstånd hade dragits in. Vad säger du om att det här verkar ha pågått en tid?

- Ja, det är ju inte alls bra och vi får väl granska det ytterligare och se om det finns några brister i hanteringen och i så fall hur de ser ut. Det som behöver rättas till ska åtgärdas så fort som möjligt, säger Åke Svensson.

Vad tänker du om vilken bild det här ger av alkoholenheten på Gotland och deras tillsyn?

- Det är ju aldrig smickrade att det uppdagas brister och det är naturligtvis så att vi som ansvariga för tillsynen, för den måste man ha tilltro och då ska vi också sköta det exemplariskt, konstaterar regionråd Åke Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".