Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen tillbakavisar LRF Gotlands kritik om långa handläggningstider

Uppdaterat måndag 17 juni 2013 kl 10.05
Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 05.00
LRF: "Bör ta max sex veckor"
(1:44 min)
Länsstyrelsen och regionen försöker korta sina handläggningstider, men de måste bli ännu snabbare, tycker lantbrukare. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

- Handläggningstiderna är numera nere på en rimlig nivå där vi följer uppsatta mål från regeringen. Det handlar om ett långsiktigt arbete som gett resultat, säger Kjell Norman, chef för landsbygdsenheten på Länsstyrelsen, apropå kritiken från LRF Gotlands kritik om långa handläggningstider när det gäller investeringsstöd, förprövningar och bygglov.

Kristian Gustafsson i Grötlingbo fick vänta i tio månader på att få en förprövning från länsstyrelsen när han skulle bygga ny ladugård. Frustrationen gjorde att han skrev en motion till LRFs regionstämma för att LRF ska trycka på och uppmärksamma att de långa handläggningstiderna lamslår landsbygdens utveckling.

LRF har nu därför skrivit till både länsstyrelsen och regionen för att kräva att det inte ska ta längre tid än sex veckor att handlägga ett ärende, vilket är den tid som Jordbruksverket satt som mål.

När det gäller länsstyrelsen och regionen på Gotland så försöker de korta sina handläggningstider, men de måste bli ännu snabbare, tycker Kristian Gustafsson.

Men något generellt sexveckorslöfte känner länsstyrelsen inte till.

-Vår målsättning är att klara de uppsatta målen från regeringen och att bibehålla det goda läge som vi har idag, där kompletta ärenden handläggs på betydligt kortare tid, säger Kjell Norman. Inom området förprövningar är målsättningen att en ansökan ska vara beslutad senast åtta veckor efter det att ansökan är komplett. En handlingsplan för att nå målen ligger till grund för det arbete som startades för ungefär ett år sedan.

- Länsstyrelsen bjuder nu alltid in till byggsamråd. Det underlättar för att ansökningarna ska vara kompletta när de lämnas in, säger Helena Rosvall som arbetar med förprövningsärendena. Sedan årsskiftet ligger handläggningstiderna helt i fas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".