Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högsta Domstolen stoppar planerad kalkbrytning i Ojnareskogen

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 11.35
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.45
1 av 2
Aktivister i Ojnareskogen lyssnar på nyheter i radio. Foto: Karin Brindt/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 2
Eva Feldt, kommunikationschef vid Nordkalk. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Högsta Domstolen har undanröjt tillståndet att bryta kalksten vid Ducker i Bunge. Bolagets ansökan ska prövas på nytt i mark- och miljödomstolen. HD var enig i sitt beslut som innebär att hela målet måste tas om i första instans som ska göra en fullständig och allsidig prövning av frågan. Mark- och miljödomstolen som tidigare sagt nej till bolagets ansökan, ska nu pröva ärendet på nytt.

Justitierådet Gudmund Toijer, som varit med och fattat beslutet i HD, säger att bedömningen är att unionsrätten och svensk rätt kräver att det någon gång under tillståndsprövningen måste göras en allsidig bedömning, där alla omständigheter vägs in i ett sammanhang och att det inte skett i det här fallet.

Natura 2000-områden i närheten av det planerade brytningsområdet gör att beslutet påverkar även EU-rätten, men HD har sagt nej till att hämta in yttranden från EU, eftersom den anser att unionsrätten är så pass klar att det inte behövs.

"Det var ett tungt besked för oss och våra anställda. Efter den långa och osäkra process som redan nu pågått i över åtta år, har vi redan tvingats anpassa produktionen. I och med detta besked kommer ytterligare åtgärder att bli nödvändiga", säger Anders Mattsson, vd för Nordkalk, i en kommentar.

Det har varit många turer i olika miljödomstolar sen Nordkalk 2006 sökte brytningstillstånd på Bunge Ducker 1:64, där det beräknas finnas kalk värd 17 miljarder kronor. Nordkalk vill bryta 2,5 miljoner ton kalksten per år i 25 års tid där, men de har även sagt att de vill fortsätte ytterligare 10 år och bryta sig djupare ned i berggrunden.

2008 sa Miljödomstolen nej till ansökan. Miljööverdomstolen sa ja 2009, men de sa samtidigt att Nordkalk inte fick börja bryta innan Miljödomstolen beslutat om miljökraven för det planerade stenbrottet.

Det är här problemen som HD utrett börjar. För när Mark- och miljödomstolen tog upp miljökraven till prövning sa domstolen nej, trots att Nordkalk redan fått ja.
Skälet var att det ansågs råda för stor osäkerhet kring hur vattnet skulle påverkas av miljökraven som företaget själv föreslagit.

Den domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, som åter sa ja i början av sommaren 2012.

Beskedet ledde till omfattande demonstrationer i Ojnareskogen 
 när Nordkalk började avverka skog för att förbereda brottet.

Så småningom stoppade länsstyrelsen avverkningen, för att den var för omfattande, och framåt hösten valde Högsta domstolen att ta upp delar av Ducker-målet till pröving

Föreningen Fältbiologerna säger i en kommentar att beskedet från HD är glädjande men att framtiden för Ojnareskogen och norra Gotlands dricksvatten fortfarande är oskäker. Fältbiologerna ska nu fortsätta att kämpa för att Ojnareskogen ska bli nationalpark.

 Naturskyddsföreningen på Gotland anser att HD:s beslut var väntat och rimligt. Att tillstyrkan och tillstånd behandlas i ett sammanhang borde vara självklart, och nu verkar det som att det blir så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".