Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotländska strandängar hamnar under vatten

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 15.15
"Det är mycket som blir översvämmat"
(11 min)
1 av 2
Boel Cedergren på stranden i Västergarn. Foto: Lasse Ahnell/P4 Gotland
2 av 2
Kronholmens golfbana kan hamna under vatten. Foto: Lasse Ahnell/P4 Gotland

97 % av alla gotlands havsängar kommer att ligga under vatten och många hus kommer att få flytta bort från stranden, när havsnivån stiger med mellan en och två meter fram till år 2100, enligt en kandidatuppsats av gotländska Boel Cedergren.

De flesta forskare är överens om att det blir en kraftig höjning av havsnivån de kommmande hundra åren. Men det finns stora brister i planeringen inför en framtida havsnivåhöjning. 

En rapport från Försvarets forskningsinstitut, FOI, som kartlagt 33 kustkommuner i södra Sverige, visar att Gotland, till skillnad från vissa andra områden, har med uppskattningar av framtida havsnivåer i sin planering och riktlinjer om en lägsta bygghöjd på minst två meter över havet.

Men ändå kan byggnadsnämnden och regionstyrelsen i enskilda ärenden ändå välja att frångå riktlinjerna när till exempel ekonomiska intressen anses väga  tyngre, eller när ny bebyggelse på vissa platser kan bidra till en ökad inflyttning.

I veckan har Boel Cedergren från Sanda försvarat sitt examensarbete på Stockholms universitet. En 15 poängs kandidatuppsats om "Havsnivåhöjningarnas påverkan på Gotlands kust o strandängar 2100", som visar att många lägre kustpartier kan komma att stå under vatten i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".