Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lövsta AB möjligt med 200 utbildningsplatser

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 16.02
Förstudie: Ja till Gröna Lövsta
(12 min)
1 av 2
Lövsta. Flygfoto: Gunnar Britse
2 av 2
Olof Karlander, utredare Lövsta Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Naturbruksprogram, hästcenter och andra skrymmande gymnasieutbildningar förslår nu utredaren skall bli verklighet. Dessutom måste Lrf, Hushållningssällskapet och Region Gotland satsa gemensamt i t.ex Lövsta AB för att ge ett grönt sprudlande kluster i Roma.

Det är en positiv förstudie som pekar på möjligheten av 70-90 elevplatser bara på naturbruk sen tillkommer hästsport, transport, restaurang och kanske andra utrymmeskrävande gymnasie och vuxenutbildningar. Krav skall också ställas på yrkesutbildningar som leder fram till arbete.

Men Lövstas utveckling ställer också krav på företag och organisationer. Framförallt Hushållningssällskapet och LRF menar utredaren Olof Karlander, måste ta ett mycket större ansvar för att Lövsta skall bli det sjudande kluster där lantbruk, livsmedelsindustri, turism och lantbruksutbildningar ger utveckling till den gotländska landsbygden.

Och utredaren Olof Karlander som har ett förflutet inom LRF, hästnäringen, Röda korset och som statlig utredare - konstaterar att region Gotland i sin vison 2025 redan pekat ut den gröna näringen och turismen för att satsa på.

Klockan 15 fick politikerna information om vad förstudien kommit fram till och klockan 16.30 presenteras förstudien för alla samarbetspartner på Lövsta.

Utredaren av förstudien Olof Karlander har tidigare medverkat till att omvandla Åsbygdens naturbruksgymnasium till Jämtlands Gymnasium Torsta där både den offentliga sektorn och de gröna näringarna samverkar.

I samband med ett Leaderprojekt inom landsbygdsprogrammet tog Hushållningssällskapet Gotland, LRF och LRF-ungdom fram en gemensam vision om Lövsta landsbyggdscentrum som ett "grönt centrum".

Region Gotland och Länsstyrelsen på Gotland har finansierar förstudien som syftar till att utveckla Lövsta som område. Länsstyrelsen är huvudfinansiär och Region Gotland (genom ledningskontoret) äger projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".