Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om framtida nämndemän

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 15.14
"Frågan splittar"
(2:48 min)

Förslaget om breddad rekrytering av nämndemän mottas med delade meningar på Gotland. Ordföranden i nämndemannaföreningen tycker att det nuvarande systemet är bra. Lagmannen vid tingsrätten är positiv till en breddning av rekryteringsbasen.

Alla föreslås få rätt att ansöka om att bli nämndeman i domstolar.

Samtidigt ska antalet nämndemän minskas kraftig.

Reformförslagen får hård kritik.

Mats Linder, 68 år, har suttit som nämndeman i sju år i Attunda tingsrätt. Han håller med om att kårens snittålder 56,8 år är för hög och att rekryteringen behöver breddas.

En utredning föreslår nu att vem som helst ska få ansöka om att få bli nämndeman och att hälften av alla nämndemän tas ur denna grupp. Den andra halvan ska som i dag rekryteras av de politiska partierna.

-Jag är väldigt öppen för att man utvidgar till en fri kvot, men det måste ske på ett rättssäkert sätt. Det blir väldigt svårt att plocka fram rätt folk, säger Linder.

Kraftig bantning

Han avvisar däremot förslaget att nämndemän tas bort från hovrätt och kammarrätt. Utredningen anser att lekmän inte ska överpröva underrätters bedömningar.

-Man ska ta ställning till bevisningen och tillförlitligheten. Det behöver man inte vara juridiskt skolad för, säger Linder.

Ett viktigt syfte med att nämndemän dömer tillsammans med en domare är att garantera samhällets insyn i domstolsväsendet. Förutom att nämndemännen försvinner i hovrätt och kammarrätt, så föreslås att antalet vid en rättegång minskas från tre till två. När det gäller brottmål så ska de bara medverka när straffet kan bli minst två års fängelse. Totalt bedöms antalet nämndemän minska från 8 300 till 5 200.

Linders kritik delas av Lars Lassinanti, ordförande för Nämndemännens riksförbund. Han tycker att en sådan kraftig nedskärning drabbar insynen i rättsväsendet.

Brett stöd krävs

Lassinanti tror inte heller "en sekund" på att det finns ett stort intresse bland icke-politiker för nämndemannauppdraget, även om dagsarvodet dubblas. Dessutom undrar han hur en kommunal tjänsteman ska kunna ta över jobbet från partierna och gallra ut lämpliga kandidater.

Justitieminister Beatrice Ask (M) välkomnar förslaget om den fria kvoten, vilket Moderaterna förespråkat tidigare. Hon betonar dock att det krävs en bred majoritet i riksdagen för att göra större förändringar i nämndemannasystemet eftersom förtroendet för rättsväsendet inte får skadas.

Socialdemokraterna kallar förslagen för "en slakt av hela nämndemannasystemet".

-Jag ser jätteallvarligt på det. Det finns ingen anledning att minska antalet nämndemän, säger Mattias Jonsson (S).

S tror också att partierna själva klarar av att bredda rekryteringen utan en fri kvot. Miljöpartiet är positiva till den fria kvoten, men är mycket kritiskt till att minska antalet tjänstemän.

Hälften av alla nämndemän ska rekryteras utanför partierna.

Alla ska få ansöka om nämndemannauppdrag.

Kraven på lämplighet skärps.

En obligatorisk introduktionsutbildning införs.

Kommun- och landstingsfullmäktige utser nämndemännen (som i dag).

Nämndemännen ska utses ett år efter riksdags- och kommunalval.

Dagsarvodet dubblas till tusen kronor exklusive ersättning för förlorad inkomst.

Målsättning att uppdraget innebär minst åtta och högst 25 rättegångsdagar per år.

Nämndemän ska inte medverka i hov- och kammarrätt.

Nämndemän ska bara medverka i brottmål där straffet kan bli minst två år.

Antalet nämndemän vid rättegång minskas från tre till två.

Källa: SOU 2013:49 (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".