Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionens Almedalstidning delas bara ut i Visby

Uppdaterat onsdag 26 juni 2013 kl 11.33
Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 05.00
"Tidningen ligger på webben och det finns en app"
(1:49 min)
1 av 2
Karin Lindvall hoppas att så många gotlänningar som möjligt besöker veckan, det ger både en unik kompetensutveckling och en möjlighet att kunna delta i de politiska debatterna. Här ett seminarium om klimat i politiken inför världstoppmötet i Rio 2012. Arkivfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 2

Almedalsveckans officiella program kommer bara att kunna hämtas i Visby och delas inte ut på den gotländska landsbygden. Förklaringen är att det skulle kosta för mycket och att det är svårt att hinna distribuera den utanför Visby i tid, säger Karin Lindvall, Almedalsveckans koordinator. Uppdaterad med kommentar från Gotlands Media.

- Vi vill ha en så aktuell tidning som möjligt, dvs så sen pressläggning som möjligt, så vi hinner inte få ut den på ett bra sätt på landsbygden.

Men det finns ju en annan specialbilaga om Almedalsveckan som ska skickas till landsbygden?

- Det beror på att de äger distrubitionskanalen, ett tidningstryckeri som skickar med en tidning.

Men ni skulle inte kunna skicka Almedalsguiden på det sättet?

- Då måste vi ta en finansiering, för det här ska inte kosta skattepengar, vi har inte pengar till det helt enkelt.

Det skulle alltså bli för dyrt att skicka ut Almedalsveckans program till landsbygden. För som det ser ut nu så kostar de 25 000 exemplar som trycks ingenting för regionen eftersom det betalas via annonsintäkter. Skulle det däremot tryckas upp fler exemplar för att delas ut på landsbygden så skulle det, enligt Karin Lindvall få tas ur regionens egen kassa och då kunna leda till kritik att det slösas med skattepengar. Men samtidigt är hon noga med att påpeka att hon hoppas att så många gotlänningar som möjligt besöker Almedalsveckan, både för att det ger en unik kompetensutveckling och för att det ger en möjlighet att kunna delta i de politiska debatterna.

Karin Lindvall hänvisar därför alla som bor på landsbygden som är intresserade att gå in och läsa programmet på internet.

- Tidningen ligger på webben, sedan finns det också en app som man kan använda för att hitta i programmet.

Men alla har ju inte bredband som fungerar på Gotland?

- Då bör man hitta någon, eller uppsöka närmaste bibliotek, om det fungerar bättre så. Annars välkommen att hämta guiden på fredag. Den finns på ställen som är lätthittade i Visby, säger Karin Lindvall.

Almedalsguiden kan hämtas på Almedalsbibliotekets foajé, Turistbyrån på Donners Plats, Region Gotlands presscentra på Studentcentrum vid högskolan, Gallerian på Östertorg, Södercentrum samt i tidningsställ i Almedalsområdet. Broschyren finns också på Gotlandsfärjan och flygplatsen.


Patrik Björkander som är marknadschef för Gotlands media vill efter att ha hört inslaget med Karin Lindvall göra en del kommentarer:

  • Både tidningstryckeriet och distributionsbolaget är fristående företag som vi köper tjänster av. Pressgrannar AB respektive NTM Distribution.
  • Det är Gotlands Media som ger ut Almedalen Just Nu.
  • Det är inte tryckeriet som ger ut tidningen.
  • Både företagen erbjuder sina tjänster till andra kunder så även om vi är en stor kund har vi samma förutsättningar som övriga företag som vill anlita dem.
  • Vi tryckte vår tidning i måndags, alltså långt senare än när Almedalsguiden trycktes. Det innebär att vi har ett mer aktuellt program och ändå når ut på landsbygden.
  • Ett litet tillägg i sammanhanget. Vi kommer att ge ut dagliga Almedalen Just Nu lördag, måndag, tisdag , onsdag och torsdag med uppdaterat program.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".