Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Villkorlig dom och dagsböter för Jan Emanuel Johansson

Uppdaterat onsdag 26 juni 2013 kl 17.55
Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 11.08
Thomas Bodström: "Han har varit slarvig!"
(1:02 min)
Jan Emanuel Johansson. Foto: Jenny Pettersson / SR Gotland

Förre riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson dömdes i dag av Gotlands tingsrätt till 180 dagsböter och villkorlig dom för bokföringsbrott. Ytterligare en åtalad döms till samhällstjänst 160 timmar, vilket motsvarar 6 månaders fängelse. Den tredje åtalade döms till villkorlig dom och 90 dagsböter.och försvårande av skattekontroll.

Åtalet handlade om ett vårdhem som skulle satsa på dykverksamhet för ungdomar i Egypten. Flera bolag och personer har varit inblandade och miljontals kronor har förts över till konton i Egypten. Och eftersom det varit svårt att se i bokslutet hur de olika affärshändelserna gått till har det funnits misstankar om att pengar tagits ut utan att några skatter och avgifter betalats.

Men eftersom de lokala myndigheterna i Egypten inte varit samarbetsvilliga har det inte gått att följa pengaflödena. Därför döms Jan Emanuel Johansson och två andra företagsledare bara för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, inte för skattebrott. En av de övriga döms även han till villkorlig dom och dagsböter i det här fallet 90 dagsböter à 350 kronor. Den man som får strängast straff döms till till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar, vilket motsvarar fängelse i sex månader. Att han får ett hårdare straff beror på att det gått att bevisa att han fört över vinstpengar från sitt bolag till ett privat konto i Egypten. Han anses därmed ha begått de här brotten med uppsåt.

Under förhandlingarna har det också förekommit uppgifter om att Jan-Emanuel Johansson ska ha låtit bolagen betala för sitt eget privata kök och en spa-anläggning, något han själv förklarar beror på ett misstag. Och där bedömer tingsrätten att det inte går att motbevisa hans förklaring.

Jan Emanuel Johansson var ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2002-2006. Vid sidan om politiken har han startat flera bolag, bland annat en vårdkoncern med ungdomshem. När Johansson sålde en stor del av sina bolag 2010 gjorde han en vinst på närmare en kvarts miljard kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".