Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Orenat avloppsvatten fortsätter att spolas ut i Östersjön

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 05.00
Miljöinspektör Mattias Gerdin
(1:41 min)
1 av 2
Mattias Gerdin miljöskyddsinspektör. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
Avloppsutsläpp i Eskelhem. Foto: Gunnar Britse

Gotländskt avloppsvatten fortsätter spolas ut i havet. Alla reningsverk och pumpstationer "bräddar" någon gång så att orenat vatten rinner ut, och det finns inga åtgärder på gång. Enda lösningen enligt tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) är helt skilda nät för avlopp och regnvatten, men det är för dyrt.

Alla 30 avloppsreningsverk på Gotland bräddar någon gång. Det sker när mer vatten kommer in än vad verken kan behandla.

Då spolas orenat vatten ut "eller bräddas" från avloppsverken. Även de gröna pumpstationerna kan vid fel brädda direkt i havet, diken eller i bästa fall till en infiltration.

I flera år har bland annat vattenråden på Gotland påtalat avloppsutsläpp i hamnar och på platser där folk badar och nu kan miljöskyddsinspektör Mattias Gerdin även se detta i verkens årliga miljörapporter.

Han framhåller också att de flesta utsläpp sker vid snösmältning och utanför själva badsäsongen men det finns undantag som Fårösund, där "bräddning" av avloppsvattnet även bräddar sommartid. Det går då ofta helt orenat ut i sundets vatten, med den påverkan det då kan ha på eventuella badande.

Mattias Gerdin kan ha en viss förståelse för de tusentals villaägare som nu tvingas gräva om sina avlopp i det pågående projektet "Rent vatten". Många anser att Regionen själva skall föregå med gott exempel och förhindra de volymmässigt stora utsläpp som nu sker. Men som tillsynsmyndighet kan han bara kräva in långsiktiga planer från Regionen och har inget möjlighet att sätta blåslampa i baken på sina kollegor.

Orsaken till bräddningarna hos avloppsverken är framförallt att stuprännor och dagbrunnar också historiskt har kopplats till avloppen i de samhällen som har kommunalt VA. Det är inte längre tillåtet men inget görs för att ändra dagvattenanslutningarna. Det pågår inte heller nogon förberedande läggning av dubbla rörledningar i äldre områden, i syfte att koppla om äldre fastigheter.

Konsekvensen om avloppsreningsverken inte skulle brädda är att avloppsvatten då skulle kunna gå bakvägen i rören och fylla källare som är anslutna till de kommunla va-näten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".