Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Senaste nytt från rättegången om Muramaris-branden

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 09.30
1 av 2
Villa Muramaris brinner 18 januari 2013.
2 av 2
Rättegången om Muramaris hålls i Stockholms tingsrätt. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Radio Gotlands reporter Cristina Jardim Ribeiro rapporterar direkt på webben från rättegången i Stockholms tingsrätt om branden som förstörde Muramaris i vintras.

kl 17:10
Dag ett av rättegången avslutas för att återupptas imorgon.

kl
16:40
Förhör med den äldre av de åtalade, en man i 50-årsåldern, inleds. Han säger att han inte minns att han var på Muramaris den där kvällen. Han minns dock att han tillsammans med en av de andra åtalade gjorde inbrott i villa Muramaris en knapp vecka innan branden. Åklagaren påpekar att det är lite underligt att han minns just det, så väl.

kl 16:20
Förhören med nästa åtalade inleds.
Den här åtalade pekar ut samma person som skyldig till att ha tänt på villa Muramaris, som föregående. "Jag hade ångest. Jag vet vilken straffskala det är" säger han om perioden efter branden. En av försvarsadvokaterna undrar om det stämmer att han inte har gjort något "Det stämmer till tusen procent" svarar den åtalade.

kl 15:00
Åklagaren, Mats Wihlborg, håller förhör med en av de åtalade, som berättar att han innan branden varit vid Muramaris, brutit upp ett fönster och lämnat vin där. Det är det vinet de ska ha åkt ut för att hämta. I slutet av åklagarens förhör pekar han också ut en av de medåtalade som den som måste ha tänt på. Den utpekada ska ha sagt att han tände på för att han inte ville lämna några fingeravtryck. I förhören säger den åtalade att han förstod att polisen hade ögonen på honom "Jag fattade att jag hade span på mig, och i det ingår att telefonen är avlyssnad"

kl 14:30
Förhör hålls med "chauffören" som berättar att han var under stor press att inte ange de andra, men ändå gjorde det när han förhördes av polisen en andra gång. Han säger också att han har frågat tre av de åtalade vid separata tillfällen om det var de som tände på. Samtliga ska ha svarat ja på den frågan, men inte kunnat svara på varför.

kl 14:10
Rättegången återupptas med förhör av de åtalade. Första förhöret är med den man som sägs ha skjutsat de övriga till Muramaris kvällen innan branden.
"Jag uppfattade det som om de hade tillgång till en av stugorna vid Muramaris och att de skulle hämta alkohol där." Säger han om vad han trodde att de skulle göra ute vid Muramaris.
Dagen efter, när han ser om branden på nyheterna tänker han:
"Shit, vad fan har de gjort?"
 

kl 12:30
Rättegången gör lunchuppehåll till kl 14:00. Då blir det förhör med de fyra åtalade.

kl 12:16
Förhör med Stefan Amér, också ägare till villa Muramaris, inleds. Han berättar om vad huset var värderat till och poängterar att de aldrig har haft några problem med elen.

kl 12:00
"Nästa gång jag besökte Muramaris stod vi i skogen ovanför restaurangen och konstaterade att nu försvinner Muramaris" Ingvar Amér är märkbart berörd av att berätta om när han såg villa Muramaris brinna ned

kl 11:51
Förhör med Ingvar Amér, ägare till Muramaris och målsägande, inleds av åklagare Mats Wihlborg. Man tar bland annat upp frågan om elinstallationerna i villa Muramaris - hur gamla de var och hur de såg ut.

kl 11:46
Birgitta Ahmér berättar om när hon fick höra om branden och åkte ut för att titta. Rösten spricker lite när hon berättar om den där januarimorgonen.

kl 11:40
Förhör med men av de målsägande, Birgitta Ahmér, inleds. Hon börjar med att berätta historien om Muramaris, för att fastställa det kulturella värdet.

kl 10:40
Uppspelningen av avlyssningsmaterialet fortsätter. De åtalade låter mer och mer desperata.
"Det är kört för oss" "Vi måste dra"

kl 10:15
Åklagaren spelar upp ljudklipp från hemlig rumsavlyssning hemifrån en av de åtalade.

"Fan, vilka skulder vi kommer att få. Det är kört med våra liv", säger två av de inblandade till varandra.

Samma dag som det rapporteras i media att man i Efterlyst kommer gå ut och söka efter vittnesuppgifter låter det så här:

"Vi ska vara med på efterlyst - det står på Facebook!"

kl 09:30
Åklagare Mats Wihlborg redogör för den bevisning som finns mot de åtalade. Det rör sig om uppgifter från polisens undersökningar, chat-konversationer och telefonsamtal mellan de åtalade och utlåtanden från experter. En av de åtalade ska ha varit ute på nätet och tittat på filmer från branden flera gånger.

Kl 09:00
Rättegången inleds med att åklagaren Mats Wihlborg yrkar på att alla fyra tillsammans ska ha tänt på villa Muramaris och därför ska dömas för grov mordbrand. Alla fyra ska också, enligt åklagaren, ha stulit alkohol.

Alla fyra åtalade förnekar grov mordbrand, en femte man som anklagas för medhjälp till stöld och för att ha kört de övriga till och från Muramaris, förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".