Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren yrkar på 8 års fängelse för Muramaris branden

Uppdaterat fredag 12 juli 2013 kl 19.30
Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 09.21
"Han har en viss betydelse"
(1:17 min)
Villa Muramaris från luften, innan branden i januari 2013. Foto: Gunnar Britse

När rättegången om branden i Villa Muramaris avslutades yrkade åklagare Mats Wihlborg på som mest 8 års fängelse för grov mordbrand. Och de fyra är åtalade för att ha anlagt branden ska sitta kvar i häkte i väntan på dom.

Dag 2
kl 15:03
Den andra 23-åringens advokat inleder sin slutplädering med att så ett tvivel om vad som egentligen hände kvällen då Muramaris började brinna. Han tar upp en bensindunk med DNA-från en oidentifierad person. "Kan det vara en annan person som har tänt på?" Det låter otroligt, men är det orimligt? Säger han. "Det finns inte något rimligt motiv för min klient, eller någon av de andra åtalade att med vett och vilja tända på." Försvarsadvokaten tar upp att två av de medåtalade har pekat ut hans klient som den mest trolige att ha tänt på villa Muramaris och menar att de båda är ute efter att rikta misstankarna från dem själva.


kl 14:54
"Chaufförens" advokat tar till orda. Han pekar på att "chauffören" är skötsam och har två arbeten, som han skulle förlora om han dömdes för stöld. Advokaten poängterar att hans klient har varit samarbetsvillig gentemot polisen och därför inte borde dömas för stöld. "Det finns ingenting som pekar på att XX skulle ha vetat att de andra var på Muramaris för att stjäla något". När det gäller stölden vid Ejmunds gård så har han varit delaktig som chaufför, men inget annat, menar advokaten. "Rätten kan lugnt utgå från att han inte vill vara delaktig i någon stöld". "Ska rätten skipa riktig rättvisa så ska han inte fällas till ansvar på den här punkten heller"

kl 14:48
22-åringens advokat håller i sin slutplädering med föregående försvarsadvokat om att det inte ska klassas som grov mordbrand. Hon pekar också på att brandorsaken är oklar. "Det finns ingen teknisk bevisning. Ingenting annat heller som pekar på vad som egentligen har hänt". 22-åringen ska dömas för stöld, men ingenting annat, säger försvarsadvokaten.

kl 14:20
Försvarsadvokaternas slutpläderingar inleds med försvarsadvokaten till en av 23-åringarnas beskriver kvällens förlopp ur sin klients perspektiv. Advokaten tar upp trolig brandorsak och pekar på en anteckning från förundersökningen, där en hundförare påpekar att det inte betyder någonting att en spårhund markerar brännbara vätskor. Han pekar på andra möjliga orsaker till branden, till exempel kortslutning till följd av gnagare. Han tycker inte heller att mordbranden ska klassas som grov. Det ekonomiska värdet är inte tillräckligt högt för att mordbranden ska kunna klassas som grov. Han tycker inte att 23-åringen ska dömas för branden, det finns inga bevis för att han var med och brände ned Muramaris, menar advokaten.

kl 13:50
Åklagaren, Mats Wihlborg, inleder sin slutplädering. Han börjar med att redogröra för fakta som han menar visar att det inte kan vara något annat än en människa som har startat branden. "Att branden skulle ha uppstått av icke mänsklig hand anser jag helt osannoligt" säger Mats Wihlborg.
Mordbranden är att bedömma som grov, menar Mats Wihlborg, baserat på husets kulturella och ekonomiska värde. Mats Wihlborg menar att alla fyra åtalade ska dömas för att tillsammans och i samförstånd ha bränt ned Muramaris och yrkar på 8 års fängelse. Om rätten inte tycker att alla fyra är skyldiga, så vill han att den 23-åring som har pekats ut som skyldig till branden av de andra åtalade ensam ska dömas för grov mordbrand till åtta års fängelse. "Chauffören" ska dömas för stöld för att ha kört ut de fyra åtalade till Muramaris kvällen innan branden, straffet ska antingen bli nio månaders fängelse eller samhällstjänst.

kl 10:50
Rättegången fortsätter med övriga brott som de åtalade står anklagade för, exempelvis diverse inbrott i en del gårdsbutiker och brott mot knivlagen.

kl 10:10
Förhör med en person som har gjort observationer vid Muramaris den 13 januari, fem dagar innan branden. Bland annat har hon sett en stege uppställd mot fasaden på Muramaris.


kl 10:00
Förhör med "chaufförens" faster. Hon berättar om ett samtal där "chauffören" berättade att han var den som körde de fyra åtalade till Muramaris. "Han var rädd och hade jättemycket ångest" berättar hon.

kl 9:42
Förhör med byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen, Tor Sundberg, via videolänk, om villa Muramaris, dess historia och värde. "skulle man återställa villan skulle det krävas minst 15 till 20 miljoner" "De konstnärliga utsmyckningarna är oersättliga"

kl 9:13
Förhör med den 23-åring som mer eller mindre har pekats ut av de medåtalade som den som tände på Muramaris. Han låter märkbart nervös, darrar på rösten och säger att ingen av dem hade något med branden att göra. Han förnekar att han skulle ha sagt att han tände på för att inte lämna några fingeravtryck. Han menar att han hade handskar på sig den där kvällen.

kl 09:10
Rättegångens andra dag inleds med kompletterande förhör av de åtalade som tidigare har hörts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".