Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter fem års huggande kan Sune tända sojdet

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 05.30
Sojdesbränning i Sproge
(11 min)
1 av 5
Kruse sojdet brinner Foto Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland
2 av 5
Krusesojdet i Sproge brinner Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 5
Sune Edberg och Johan Edberg intervjuas av Lasse Ahnell Foto Frida Tollerz
4 av 5
Johan Edberg med bössa Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
5 av 5
Sojdet tänds av Kattis, Johan o Sune Edberg Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

De senaste decennierna har familjen Edberg i Sproge tänt sitt sojde vart femte år och i fredagskväll var det dags igen. Det lockade ett hundratal personer från Sproge och Eksta ner i Kruseskogen där Sune Edberg huggit all faitved till sojdet. Ett arbete som tar ungefär fem år.

Med fem skott skrämde Johan Edberg bort alla otyg i skogen vid Kruse. Det är en tradition sedan länge och sojdesplatsen i skogen lär ha funnits sedan 1700-talet. I slutet av 1900 talet restaurerades sojdet av familjen Edberg och vart femte år har hitintills sojdet kunnat brännas för att få tjära och till viss del även grillkol som restprodukt.

Att det blivit vart femte år beror på att gammelfar i gården, Sune Edberg behövt fem år för att hugga de 10 kubikmeter "faitved" som behövs. I bästa fall kan det bli 60 liter tjära per kubik, men brinner det för fort så kan det bli ett sämre resultat. Regn är ingen fara säger Sune men vinden kan ge problem.

Nu kommer sojdet att brinna, eller glöda som det egentligen gör under närmare fyra dygn, innan det mesta av tjäran runnit ur sojdet ner genom den trattlika stenbotten och ut genom en urgröpt stock till väntande plastdunkar.

En stor publik underhölls av 17 musikanter med mestadels durspel under sojdets första timmar, varefter eldvakter tagit över vakandet vid sojdet i Sproge.

Att vinden är det som styr sojdet blev just i det här fallet tydligt. Nordanvinden har skyndat på bränningen och redan under måndagsförmiddagen släcks sojdet. Det har då gett cirka 700 liter tjära.

Fakta om sojden

Ett sojde är en gotländsk tjärdal. Tjärbränning var länge en viktig inkomstkälla för gotländska lantbrukare och skogsägare, särskilt på 1600-talet när det var en stor exportvara. I mitten på 1600-talet producerades ca 5000 tunnor tjära om året. Till tjärbränning används gotländska tallstubbar som är rika på kåda. Att bränna sojden kräver stor kunskap och noggrann passning. Många hembygdsföreningar håller kunskapen vid liv och bränner tjära som man gjorde förr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".