Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett storkök klarar Gotlands behov

Publicerat torsdag 10 mars 2005 kl 07.00

Det är möjligt att gå från knappt 40 tillagningskök till ett enda storkök för kyld mat för hela Gotland.
Det visar en utredning om hur tillagningsköken, som lagar mat åt pensionärer, sjuka och skolbarn, kan se ut i framtiden på ön.

Idag finns 37 tillagningskök på ön som lagar 12 500 matportioner.
Men antalet kök ska bli färre, för att spara pengar åt kommunen.

Enligt konsultrapporten finns tre alternativ:
Det första är, att ha tre kök för kyld mat samt två för varm mat.
I det andra alternativet föreslås också tre kök för kyld mat, men ett för varm mat.
Det tredje alternativet är att det ska finnas ett enda tillagningskök för kyld mat på hela Gotland.

Enligt beräkningarna i rapporten skulle kökspersonalen kunna minskas med mellan 25-30 personer.
Men ett enda storkök innebär också stora investeringar på uppemot 50 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".