Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Prisjämförelse mellan Destination Gotland och Gotlandsbåten

Uppdaterat fredag 10 januari 2014 kl 16.27
Publicerat fredag 10 januari 2014 kl 15.55
"Knepigt att väga alternativen mot varann"
(4:50 min)
Ankommande färjeresenärer i Visby hamn. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

I dag släppte Gotlandsbåten sin biljettbokning. Eters reporter Patrik Annerud gjorde en jämförelse mellan Gotlandsbåten och Destination Gotland. Tyck till i kommentarsfältet vad du anser om priserna.

Gotlandsbåten säger i sin marknadsföring att de i allt som har med biljetter att göra ska ligga 20 - 30 procent lägre i pris än Destination Gotland. Och om man tittar på enskilda kostnadsposter ligger de generellt lägre. En enkelbiljett för en person kostar 150 kronor på Gotlandsbåten men 200 kronor hos Destination Gotland. En bil kostar 240 respektive 350 kronor. En husbil tar Destination Gotland minst 800 kronor för medan konkurrenten lockar med en femhundring.

Men jämförelserna är svåra att göra.

Radio Gotland har ägnat större dagen åt att testboka olika jämförelseresor med dom båda bolagen, och konstaterar att prislistorna har olika konstruktioner vilket gör dem lite orättvisa. Vad som är billigast beror på vart på fastlandet man ska, eller om man är gotlänning eller inte.

En gotländsk familj med två barn som ska göra en weekendresa till Linköping i början av juli tjänar knappt 150 kronor på att resa med Gotlandsbåten, om man jämför med Destination Gotlands mest lika tur dagtid.

En likadan familj bosatt i Katrineholm går miste om gotlandsrabatten på Destination Gotland och tjänar en hel tusenlapp på Gotlandsbåten.

Å andra sidan kan den gotländska familjen spara några hundralappar på att resa med Destination Gotlands mest obekväma nattresor. För båda familjerna är bilresan ungefär likvärdig både i tid och kostnad oavsett vilken hamn man väljer.

Men jämförelsen blir knepigare om man tar hänsyn till ombokningsskydd. Det Gotlandsbåten gör är att ta kraftigt betalt för det ombokningsskydd som Destination Gotland bjuder på för mantalsskrivna gotlänningar. En helt ombokningsbar biljett med Gotlandsbåten blir elvahundra kronor dyrare för familjerna i exemplet jämfört med om de väljer biljetter helt utan återbetalningsrätt.

Sen påverkas förstås kalkylen av avståndet till hamnen.

En bilburen stockholmsfamilj förlorar tre timmar på att resa via Västervik istället för Nynäshamn.

En malmöfamilj förlorar bara 40-45 minuter på att välja Västervik istället för Oskarshamn.

Men om restid inte är ett argument, under till exempel semester, så är den ekonomiska kalkylen alltid till Gotlandsbåtens fördel - särskilt för den som bor på fastlandet.

Fortfarande är dock Gotlandsbåtens bokningssystem inte komplett. Det går till exempel inte att boka husvagnar eller sittplatser ännu. Bolagets VD Lars Meijer säger till Radio Gotland att detta kommer att lösas under våren. Dessutom kommer Gotlandsbåten inte att klara av att gå enligt turlistan, vid ett 20-tal avgångar, men där handlar det om förseningar på cirka 15 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".