Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Femtontal elbilar till uthyrning i Visby i sommar

Publicerat torsdag 20 mars 2014 kl 16.30
Elbilar för uthyrning på Gotland
(5:53 min)
Renault Twizy elbil med uthyrningsmöjlighet på Gotland 2014 Foto Renault

I sommar ska det hyras ut elbilar i Visby, säger projektledaren som fått hälften av pengarna till ett tvåmiljonersprojekt av Energimyndigheten

Bilar som drivs av el är framtiden. Det finns det en rätt bred politisk enighet om och Gotland har framhållits som en bra avgränsad plats att testa elbitsnät i verkligheten. Men det går trögt, trots flera olika elbilsprojekt här.

Men just idag på vårdagjämningen kan Eter avslöja att det pågår ett möte mellan Länsstyrelsen, Regionen, Turistbranchen, Elbil Gotland och fastalandsföretaget Direct Energy om uthyrning och laddning av ett femtontal elbilar på Gotland i sommar.

Direct Energy har fått 800 000 kronor för att pröva ett nytt sätt att locka folk till provkörning av elbilarna. Det blir i sommar på bästa semestertid och nu återstår att ordna ett tjugotal laddplatser.  Laddstolpar att tanka ifrån behövs för att det skall gå snabbare att ladda bilarna. Det går att ladda från vanliga eluttag också, det säger Jon Malmsten som är projektledare på Direct Energy men då tar det längre tid.

Henrik Johansson på länsstyrelsen försöker nu samordna och också delfinansiera Produkt Gotlands projekt ElbilGotland. Projekledaren där Sven Sandström, säger att projekten kompletterar varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".