Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En handfull personer intresserade av att köpa Strandridaregården i Kyllaj

Publicerat fredag 20 juni 2014 kl 04.45
Byggnadsantikvarie: Roligt om det blir tillgängligt
(6:15 min)
1 av 5
Strandridaregården i Kyllaj. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
2 av 5
Kammare Strandridaregården Kyllaj. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
3 av 5
Köket Strandridaregården i Kyllaj. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
4 av 5
Korsvirkesgavel Strandridaregården i Kyllaj. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
5 av 5
Salen Strandridaregården i Kyllaj. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Bungemuséet säljer den välkända herremannagården i Hellvi för fem miljoner kronor. Gården är från 1700-talet och det finns många restriktioner som en framtida köpare måste ta hänsyn till.

Vad tycker du om att Strandridaregården säljs?

Eftersom museigården är ett byggnadsminne får man varken ändra eller förstöra stommen, planlösningen eller ytskikten, säger Tor Sundberg på länsstyrelsen. Men han tror ändå att det går att till exempel driva caférörelse utan att den historiska miljön skadas om man gör det på husets villkor.

Man får bo i huset och länsstyrelsen kan möjligen tillåta en varsam indragning av el, vatten och avlopp. Vill man installera några mer moderniteteter, till exempel ett kök, så kan det vara möjligt på den oinredda vinden, men då får man klara sig utan extra ljusinsläpp.

Byggnadsantikvarien Johan Gardelin på Gotlands museum har tagit fram en vårdplan för gården, en gammal kalkpatronsgård som karolinen och senare strandridaren Johan Alhbom lät bygga. Utmärkande för gården är till exempel korsvirkesgavlarna, som annars syns mest på hus i Visby. Den sexdelade planen med en stor sal rakt in i byggnaden.

– En sal som är lika stor som en normal bostad vid den tiden, säger Johan Gardelin.

Både Tor Sundberg på länsstyrelsen och Johan Gardelin på Gotlands museum hoppas att det även i framtiden kan bli någon form av publik verkamhet på gården. Och mäklaren Leif Bertwig, som fått uppdraget att sälja Strandridaregården, säger att flera köpare haft sådana tankar.

Trots oro för att delar av det gotländska kulturarvet säljs, tror Leif Bertwig att privata ägare ibland kan vara bra för den här typen av objekt.

– Det finns mycket starka krafter för att bevara Gotlands kulturarv även under nya förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".