Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biologisk mångfald hotas när skogen blir åkermark

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 11.16

På Gotland är det vanligare än i övriga landet att skogsmark läggs om till åkermark, vilket kan innebära att stora biologiska värden gått förlorade. Det framgår av en rapport från länsstyrelsen på Gotland och Skogsstyrelsen.

Omläggning av skogsmark till åkermark förekommer spritt över nästan hela Gotland och sker nästan uteslutande i anslutning till åkermark.

Anledningen kan, enligt rapporten, vara att det är mer lönsamt att lägga om från skog till åker istället för att köpa åkermark.

Ett annat skäl kan vara att gårdarna blir större och färre och då vill man  ha åkermarken nära gårdscentrum.

Många anmälda ärenden de senaste åren gäller mark där det vuxit under lång tid, vilket gör det troligt att biologiska värden gått förlorade, eftersom gammal skog innehåller många rödlistade arter.

Det största hotet mot många svampar och skalbaggar är att gamla skogar huggs ner och att det är brist på stående och liggande död ved.

Kunskapen om var fornlämningar finns i skogsmark är bristfällig, konstaterar rapporten också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".