Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Glutenfritt saffransbröd

Publicerat fredag 14 november 2014 kl 11.56
Saffranslängd. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Glutenfri saffranslängd. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Här är receptet på det glutenfria saffransbrödet som Mikael Wifling bakade i Maris Café i P4 Gotland.

Saffransdeg
25g jäst
2,5 dl mjölk
100g smör
0,5dl strösocker
7dl glutenfritt mjöl
1krm salt
2 påsar saffran

Apelsinfyllning
100g smör
0,5dl strösocker
0,5dl farinsocker
0,5dl sirap
Skal från en apelsin + saften från en halv

Sockerlag
2dl vatten
2dl strösocker
Saften från en halv apelsin

Gör så här:

Fyllning
Rör ihop smör, socker, farinsocker.
Rör sedan ner sirapen.
Tillsätt skal och saft från apelsinen.

Degen
Smält smöret.
Tillsätt saffran.
Häll ner i en bunke.
Tillsätt mjölken.
Blanda ner jäst, socker och salt.
Rör ner mjölet.

Låt vila ca 30 minuter.

Kavla ut degen på mjölad bänk.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop till en rulle.
Dela upp i två bitar.
Lägg rullarna på en plåt.

Låt jäsa 20-30 min.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20  minuter.

Pensla med sockerlag på en gång.

Sockerlagen
Blanda vatten, socker och apelsinsaft i en kastrull.
Koka upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".