Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen vill att företag rensar stränderna från släke

Publicerat tisdag 16 december 2014 kl 05.00
"Skattebetalare ska inte vara ute och plocka släke"
(1:39 min)
Hjulspår efter strandrensning östra Sudersand. Foto: Länsstyrelsen
Hjulspår efter strandrensning östra Sudersand. Foto: Länsstyrelsen

Tekniska nämnden vill att företagare ska ta hand om släke och skräp på de stränder där Region Gotland inte äger marken, till exempel Tofta strand och Sudersand på Fårö. 

– Vi vänder oss emot den politiska signalen att backa ur sitt engagemang i en av Gotlands viktigaste besökspunkter, säger Björn Risinger, ordförande för Gnisvärd- och Tofta strandförening.

På torsdag nästa vecka är det möte i tekniska nämnden. Där ska en så kallad badplatsstrategi tas upp. I den ingår nya riktlinjer för vem som ska ta bort släkte, sopor och skräp på stränder som inte är i regionens regi. Förslaget är att de företag som livnär sig på badgästerna också är dom ska hålla området rent. Något som alltså upprör företagare. Tommy Gardell, ordförande för tekniska nämnden tycker dock att det är bra om tydliga regler dras upp. 
– Varje år pågår en diskussion om släke, och det kommer in begäran från privata stränder om att de vill att regionen ska ta bort släke och då har vi inte haft tydliga regler och det vore bra, säger han.

Björn Risinger tycker att de lokala aktörerna runtomkring Tofta strand redan gör sitt.
– Jag tycker att man kan jämföra det med en större park i anslutning till en tätort eller liknande och vem tar då ansvar för allmänhetens nedskräpning.

Tommy Gardell står dock fast vid ansvarsfrågan.
– Gotland sköter 44 stycken stränder och det är bara en bråkdel av de som regionen äger själv. Det är klart att man vill att regionen ska göra mer och ta större ansvar, men det kan inte vara så att skattebetalarnas ska vara ute och plocka skräp på stränder där företag finns etablerade och har en inkomst av turismen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".