Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Diabetes eftersatt område som vården på Gotland ska prioritera

Publicerat tisdag 6 januari 2015 kl 07.00
Diabetessjuksköterska viktig nyckelfunktion när vårdkrav skärps
(2:42 min)
Thomas Kunze. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Chefläkare Thomas Kunze ansvarar för vårdkvalité på Gotland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Vården på ön har bara koll på lite drygt hälften av diabetespatienternas hälsa. Det gör det svårt att följa upp och hjälpa dem att leva sunt, men nu ska det bli ändring enligt chefläkare Thomas Kunze.

– Jag tycket det här är väldigt allvarligt, säger Thomas Kunze.

Det är viktigt för alla att leva sunt, äta rätt och motionera, men för den som har diabetes är det extra viktigt. De som har diabetes typ 2 som drabbar vuxna kan i bästa fall bli helt friska genom sunda vanor.

 Diabetes typ 1 som drabbar barn och unga går tyvärr inte över - men genom att tidigt hitta bra levandsvanor kan de som lever med diabetes klara sig ifrån följdsjukdomar som nedsatt syn och dålig blodcirkulation som gör att ben kan behöva amputeras. Hjärtinfarkt, stroke och behov av dialys är andra problem.

Men, vården på Gotland bara koll på viktiga hälsouppgifter som blodsocker och blodtryck för hälften av sina patienter. Det innebär att man inte vet hur stor risk det är för följdsjukdomar eller vilka som behöver extra hjälp för att slippa det.

– För hälften av våra patienter så vet vi inte resultaten, säger Thomas Kunze.

Hälsouppgifterna ska vid varje läkarbesök in i det nationella diabetesregistret, hittills har vården på Gotland bara lagt in uppgifter för 55 procent av patienterna.

Nu utbildas ett par arbetslag i att bli bättre på att följa upp diabetspatienter. Barnkliniken fick redan 2013 en diabetessköterska efter att ha varit utan i flera år, och det är enligt Thomas Kunze en viktig del i vården.

Vid årsskiftet 2014/2015 skärps kraven, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer med nya riktlinjer som innebär att diabetespatienter med dåliga värden ska få tätare besök hos vården, där tror Thomas Kunze att man måste satsa ännu mer på specialistsjuksköterskor, eftersom det är svårt att få tag på tillräckligt många läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".