Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsåret 2014 på Gotland

Publicerat måndag 5 januari 2015 kl 11.25
Årskrönika 2014 signerad Patrik Annerud
(12 min)
brand Jungmansgatan
En av de första händelserna 2014 var garagebranden på Jungmansgatan. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio

Eters Patrik Annerud blickar tillbaka på de händelser under 2014 som vi rapporterade om i P4 Gotland.

Ett axplock av händelser under 2014 på Gotland

Nyhetsåret 2014 började dramatiskt natten den 19 januari med den stora garagebranden på Gråbo i Visby. 28 totalförstörda bilar varav fem helt utbrända. 30 hyresgäster fick evakueras.

2014 var ett år fyllt av val. Först val av ledamöter till EU-parlamentet i maj med FI, MP och SD som vinnare.

I valet i september blev det fortsatt rödgrön majoritet i regionfullmäktige - och både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna röstades in.

Pjäsen Svenskbyborna på länsteatern lockade kungaparet till ön.

Snäcks camping avvecklades. Och efter att Pigge Werkelin stämt Regionen köpte de ut hans bolag med dryga 12 miljoner. Villavagnarna är borta men området måste röjas upp.

Döda kor flöt i land; i gammelgarn, Fårö, Gothem, fast en misstänkt ko i augusti visade sig vara vara en säl på Faludden.

Vårdcentralen i Roma las ned och blev en trygghetspunkt där man kan ta blodprov.

Siukvården hade ett jobbigt år, särskilt personalen med sköterske- och läkarbrist. Stabsläge blev ett ord vi fick lära oss betyder att nu jävlar är det trångt och mycket att göra och ingen personal får ledigt utan de får istället sms om att komma in och jobba extra.

Nätdrogen spice gjorde många unga akutsjuka, ett gotländskt dödsfall är fortfarande oklart. Kioskägare reagerade genoma att sluta sälja cigarettpapper.

Madeleines dotter Prinsessan Leonore utsågs till hertiginna av Gotland och fick ett Gotlandsruss i dopgåva i juni.

18 maj brinner hamnkaféet i Klintehamn ned. Ägaren misstänker att den blivit anlagd. Nu står ett nytt hamnkafé på plats.

Norrbackaskolan vann riksfinalen i Vi i femman, som första gotländska skola någonsin, med Hedda Rosvall och Otto Åberg i vinnarlaget.

Pigge Werkelins bolag Visby Camping borde ha fått betala 1,8 miljoner i straffavgift för bygglovsbrott när villavagnar flyttades till Norderstrand. Men regionen nöjde sig med 450 000.

2014 protesterades och manifesterades det, mot högerextremism och mot kalkbrytning. Men protester till trots sa Mark- och miljödomstolen att Nordkalk får starta täkt i Ojnareskogen och SMA får utvidga åt det hållet. Båda besluten överklagades och överprövas under 2015.

I Klinthagen verkade det ett tag bli stopp för fortsatt brytning efter årsskiftet, och bolaget sa upp 53 pers på grund av det. Men senare i december sa mark- och miljödomstolen ja till fortsatt brytning.

Gotlands riksdagsledamöter Gustav Hoffstedt (M) och Christer Engelhardt (S) hoppade av i december. 2015 blir det två nybörjare på Gotlandsbänken i Riksdagen, Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg (M).

2014 slog Almedalsveckan nytt rekord med drygt 30 000 deltagare.

Politikerna ropade på mer försvarsanslag och militären höjde beredskapen med två JAS-plan på Gotland - efter kränkningar från både ryska och amerikanska plan över ön.

28 april fick Destination Gotland fortsatt förtroende att driva gotlandstrafiken i ytterligare 10 år.

Däremot var 2014 definitivt inte konkurrenten Gotlandsbåtens år. Först sköt de upp premiären, sen ställde de in eftersom deras båt låg kvar i Pireus. Och

19 november kom beskedet att det inte blir någon trafik 2015 heller.

En kryssningskaj blir det i alla fall, regionstyrelse och regionfullmäktige sa ja till en lösning som innebär att det danska konsortiet CMP står för de mesta pengarna.

I juli rånar en knivbeväpnad man Coop Gråbo. Tre dagar senare rånas samma butik igen.

Ett sportflygplan kraschar i Fårösund 25 juli. Polisen visste inget innan P4 Gotland ringde och berättade.

Södra Hällarna blev kommunalt naturreservat. Helt klart blev det den 14 augusti, när regeringen meddelade att de inte överprövar länsstyrelsens beslut att inte pröva överklagandet.

Klockkonserten på Gotland 2013 vann Prix italia, i september. P4 Gotland stod för idé och genomförande tillsammans med P2. 400 svarar på P4 Gotlands enkät om vatten, och i vår granskning om vattnet framgår att många har problem.

Den nyrekryterade regiondirektören Jan Björinge fick efter ett fem månader på Gotland för 127 000 kronor i månaden sparken av regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".