Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende i Lärbro vill ha rondell

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 05.00
"Oerhört riskfylld trafik"
(1:32 min)
Jörgen Pettersson tycker att bilarna kör för fort genom Lärbro. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Jörgen Pettersson tycker att bilarna kör för fort genom Lärbro. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

I Lärbro är trafiksituationen farlig, anser Lärbro-bor som efterlyser en cirkulationsplats - en rondell - för att få ett jämnare flöde i trafiken.

Nu är trafiken "oerhört riskfylld", anser de. I ett brev till Region Gotland påminner Lärbro-bor om att barnkonventionen skall beaktas i politiska beslut och att landsbygdens intressen också skall beaktas i Region Gotlands alla beslut.

Det är trafiksituationen som får ett antal Lärbro- bor att fatta pennan och klaga skarpt på läget i Lärbro. Det är illa redan nu, resonerar de och hänvisar till en trafikmätning som NTF - Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - gjort i september 2014.

Den mätningen visade att av de cirka 16 700 fordon som passerade korsningen Angelbosvägen och väg 148, körde 42 procent för fort. Det är 50 km/h på sträckan. Det är framför allt hastigheten som är fel, resonerar de sockenbor som skriver till regionen och till Trafikverket. Men att bara sänka farten räcker inte, om så många förare redan nu struntar i vad det står på skyltarna. Det är planerna på en ny biogasmack i Lärbro , som fått Region Gotland att anta en ny detaljplan för området. Och det är den - och hur den nya macken påverkar trafiken som ger ytterligare bränsle till klagomålen på trafikläget.

De som klagar är mycket måna att påpeka att de är positiva till Biogas Gotlands tankställe och de framhåller att det är regionen som måste fixa planera så att trafiken flyter säkert, när det då på grund av det nya tankstället blir ytterligare in- och utfarter i Lärbro. De som klagar nu anser att den nya detaljplanen ger en undermålig trafiklösning. Regionen har valt att bortse från de försämringar som detaljplaneändringen medför, anser de klagande. Det är föräldrar, skolpersonal, företagare, bygdegårdsföreträdare och privatpersoner.

Trafikflödet försämras med en infart till tankstationen i direkt anslutning till korsningen Angelbosvägen/väg 148 anser de klagande. Den lösning de anser skall övervägas är en rondell - en cirkulationsplats och en trottoar förbi skolan. Det är också absolut nödvändigt, tycker de, att det ordnas skyddade ställen för gångtrafikanter att korsa väg 148.

I Lärbro muttrar de också över att detaljplaneändringen inte presenterats där. "Vi vill att förslag till beslut och förändringar som direkt berör våra och våra barns möjligheter att leva och överleva i Lärbro skall presenteras i Lärbro och inte som nu - endast i Visby", skriver de.

Slutknorren i skrivelsen är att politiker och tjänstemän vid Region Gotland och tjänstemän från Trafikverket skall komma till Lärbro för att diskutera med sockenborna om vad som behöver göras för att förbättra trafikläget. Vi återkommer med datum, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".